Amundi is de grootste vermogensbeheerder van Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd in Frankrijk. Na de recentelijke overname van Lyxor stijgt Amundi naar de top drie ETF promotors in Europa. Amundi werd opgericht op 1 januari 2010 en is het resultaat van de fusie tussen de vermogensbeheeractiviteiten van Crédit Agricole en Société Générale. Sinds november 2015 is de Amundi-groep genoteerd aan de effectenbeurs van Euronext, waarvan de meerderheid in handen is van Crédit Agricole S.A.


Semmie en Amundi

Semmie heeft twee fondsen van Amundi in haar beleggingsportefeuilles.


Amundi en duurzaamheid

De basis van het duurzame beleid van Amundi is gebaseerd op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze doelen zijn in het leven geroepen om wereldwijde welvaart te bevorderen en tegelijkertijd de planeet te beschermen tegen klimaatverandering. Ze leggen de grondslag voor het beëindigen van armoede, met strategieën die zowel economische groei ontwikkelen als een reeks sociale behoeften aanpakken, zoals onderwijs, gezondheid, sociale bescherming en werkgelegenheid.

Amundi heeft gekozen voor de Best-in-classbenadering als basis voor haar duurzame beleggingsstrategie. Best-in-class is een strategie om te kijken of een belegging duurzaam is. Best-in-class (vrij vertaald: het beste jongetje van de klas) wordt naast uitsluiting het vaakst gebruikt bij de beoordeling of een belegging duurzaam is of niet. Amundi selecteert daarbij ondernemingen selecteren die hun ESG-risico’s en kansen voor elke sector het best in handen hebben.

Daarnaast selecteert Amundi bedrijven op basis van uitsluiting. Uitsluiting is een andere manier om duurzaam te beleggen. Het is het ‘uitsluiten’ van controversiële bedrijven. Denk hierbij aan bedrijven die direct in verband kunnen worden gebracht met zaken die niet passen bij duurzaamheid voor milieu, mens en in behoorlijk bestuur. Bijvoorbeeld bedrijven die zich bezighouden met adult entertainment, tabak, gokken, kernenergie, wapenhandel.