AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Deze wet regelt in ons land het verplichte collectieve ouderdomspensioen en komt van de overheid. Je krijgt AOW wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. In 2020 ligt deze op 66 jaar en 4 maanden. Voor de hoogte van je AOW wordt er gekeken of je alleen woont of met iemand samen, en of je altijd in Nederland hebt gewoond en gewerkt. Is dit het geval dan heb je voor 100% AOW opgebouwd. Ter indicatie: als alleenstaande pensionado krijg je in 2020 zo’n €1.000 netto per maand (of wat meer, of wat minder – afhankelijk van je heffingskorting).


Hoe is de AOW ontstaan?

Twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog loodste Willem Drees, toenmalig minister van Sociale Zaken, de Noodwet Ouderdomsvoorziening door het parlement. De hele politiek er wel van overtuigd was dat er snel iets gedaan moest worden aan de ouderenzorg en -voorzieningen. Ondanks dat het een noodwet was die voor 3 jaar geldig was om een urgent probleem aan te pakken, bleef deze maar verlengd worden. Tot 1957. Toen werd als vervanging van de Noodwet Ouderdomsvoorziening de Algemene Ouderdomswet aangenomen: iedereen van 65 jaar en ouder ontving een basispensioen van de overheid. Deze wet wordt gezien als het begin van de verzorgingsstaat, die sociale zekerheid zou bieden van het begin van het leven tot het eind.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,26% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,26% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.