Je hebt besloten dat je wil beginnen met beleggen. Maar hoe je doe je dat? En waar begin je? We delen op deze pagina alles wat je wil weten als beginner, inclusief praktische tips om de risico’s van beleggen zoveel mogelijk te managen.
Het principe van beleggen en je geld voor je aan het werk zetten, begrijp je inmiddels. Je investeert je geld met de intentie om het meer waard te laten worden. Dat klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Maar waar investeer je dat geld dan in? En hoe doe je dit überhaupt? Een crash course beginnen met beleggen.
Wanneer je begint met beleggen, doorloop je het volgende stappenplan:
Wanneer je hebt besloten om te beleggen, heb je verschillende opties. Hieronder leggen we ze kort voor je uit. Wil je er meer over weten? Klik dan op de linkjes voor een uitgebreide uitleg.
Allereerst kun je in aandelen van specifieke bedrijven investeren, zoals Tesla of Netflix. Aandelen zijn niets anders dan het bewijs dat je eigenaar bent van een (heel klein) deel van een bedrijf. Je bent dus aandeelhouder. Stijgt de waarde van je aandeel? Dan wordt jouw geld meer waard. Daalt de koers? Bijvoorbeeld omdat het bedrijf slechte cijfers heeft gepresenteerd? Dan wordt jouw geld minder waard.
Wanneer je slechts in één aandeel belegt, loop je dus veel risico. Hoe meer aandelen je koopt (van bedrijven in verschillende sectoren, regio’s etc.), hoe meer je de risico’s kunt verkleinen.
Een obligatie is een lening aan een bedrijf of land. Als je een obligatie koopt, leen je dus geld uit. Overheden en ondernemingen gebruiken dat om te investeren, bijvoorbeeld in spoorwegen of in machines. Als vergoeding voor de lening krijgt een obligatiehouder een rente, de zogeheten couponrente.
Omdat obligaties ook verhandeld kunnen worden, kunnen ze ook in waarde stijgen of dalen. Ze schommelen wel minder in waarde dan aandelen, waardoor ze over het algemeen als een veiligere belegging worden gezien.
Een beleggingsfonds kan bestaan uit wel meer dan 1.000 verschillende aandelen of obligaties, of een mix daarvan. Het is hierdoor een slimme manier om je beleggingen en dus je risico’s te spreiden.
Een beleggingsfonds brengt het geld van individuele beleggers samen en belegt het volgens een bepaalde beleggingsfilosofie. Het fonds kan zich bijvoorbeeld richten op een bepaalde regio, zoals de Verenigde Staten, of een speciaal thema, zoals duurzaamheid.
Ook een ETF is een verzameling van tientallen of honderden aandelen, obligaties of een mix daarvan. Een ETF heeft dus veel weg van een beleggingsfonds. Het grote verschil is dat een ETF een beursindex volgt, waardoor ETF’s ook wel trackers worden genoemd.
Een ETF wordt hierdoor op een andere manier beheerd dan een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen worden vaak actief beheerd door fondsbeheerders, terwijl ETF’s vaak passief van aard zijn. Daardoor zullen de kosten over het algemeen lager zijn.
Dit is slechts een kleine greep uit de verschillende soorten beleggingsproducten die er zijn. Misschien heb je ook wel eens termen gehoord als CFD’s, furtures en short gaan. Dit soort producten zijn echter zo ingewikkeld en risicovol, dat je hier beter niet mee kan beginnen.
Als beginnende belegger is een ETF waarschijnlijk een goede keuze. Dit komt vooral omdat je door één ETF te kopen meteen in een mandje aandelen of obligaties belegt, zonder dat het je heel veel geld kost (ter vergelijking: één aandeel van Tesla kost al rond de $200). De kosten voor een ETF zijn daarnaast lager dan van een beleggingsfonds.
Kies je ervoor om in losse aandelen te beleggen? Doe dit dan niet zomaar met nattevingerwerk. Zorg dat je je goed inleest in het bedrijf, onderzoekt wat de toekomstplannen zijn en kijkt hoe de balans van het bedrijf eruitziet. Wanneer je het liefst zo min mogelijk tijd wil besteden aan het beleggen, kan hierom een ETF ook een betere keuze zijn.
Het is ook goed om na te denken over het percentage aan aandelen en obligaties in je beleggingsportefeuille, of je nu in losse aandelen of obligaties besluit te beleggen of in fondsen. Vaak kiezen mensen voor een mix van aandelen en obligaties, om zo het risico te verkleinen en tot het mooiste rendement te komen.
Al deze overwegingen zijn onderdeel van je beleggingsplan. Hierin vraag je jezelf af waar je voor belegt, wat je beleggingshorizon is (hoe lang je van plan bent om te beleggen) en welk rendement belangrijk is voor jou. Aan de hand daarvan kies je welke beleggingsproducten bij je passen en welk percentage van je portefeuille uit aandelen(fondsen) zal bestaan. Lees hiervoor ook ons artikel: Hoe maak je een goed beleggingsplan?
Je hebt niet veel geld nodig om te starten met beleggen, in tegenstelling tot wat mensen soms denken. In theorie kan je al met een paar tientjes beginnen als je in één aandeel of ETF belegt.
Hoeveel je nodig hebt om te starten met beleggen, hangt af van waarin je jouw geld wil investeren. Voor een goede spreiding is het belangrijk om in verschillende aandelen te beleggen, waardoor je een grote investering nodig hebt in het begin. Voor een ETF heb je weer een minder groot bedrag nodig.
Bij Semmie kun je met €500 beleggen. Wanneer je een rekening opent, begin je met een startkapitaal van €500. Hiermee heb je meteen een beleggingsportefeuille waarbij je een goede spreiding hebt en die bestaat uit zowel aandelen als obligaties (hoe die verdeling eruitziet, hangt af van het risicoprofiel dat je kiest).
Je weet nu waar je in wil investeren en met hoeveel geld je wil beleggen. Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe kan je daadwerkelijk beginnen met beleggen? Dit hangt af van bij welk beleggingsplatform je wil beleggen.
Wil je helemaal zelf aan het roer staan en de aandelen, obligaties, ETF’s of beleggingsfondsen waarin je investeert helemaal zelf aankopen? Dan kies je een beleggingsplatform uit waarop je zelf kan beleggen. Dit is vaak de goedkoopste optie en stelt je in staat volledige controle te hebben over je beleggingsportefeuille.
Denk er wel aan dat zelf beleggen je meer tijd zal kosten. Je zal moeten leren hoe je zelf een beleggingsproduct aanschaft en zal bovendien veel meer op de hoogte moeten blijven van wat de koersontwikkeling is en wat er speelt op de financiële markten. De kans dat je fouten maakt is hierbij ook groter.
Wanneer je kiest voor beheerd beleggen heb je minder of zelfs geen verstand nodig van beleggen, terwijl je wel belegt met een professionele strategie. De vermogensbeheerder of bank zorgt ervoor dat jij een goede spreiding hebt en de risico’s gemanaged worden. Hiervoor betaal je wel een beheerfee. Bij Semmie is dit bijvoorbeeld 0,75% per jaar.
Wanneer je kiest voor beheerd beleggen, zou je vandaag nog gemakkelijk kunnen beginnen met beleggen. Bij Semmie open je een rekening door je persoonlijke gegevens en een korte vragenlijst in te vullen, waardoor we kunnen achterhalen welk risicoprofiel je kunt en wilt dragen, en of onze ESG of impact portefeuille beter bij jouw wensen aansluit. Als je profiel geverifieerd is, kun je een storting van 500 euro doen en wordt het werk daarna voor jou uit handen genomen.
Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.