Als je wilt beginnen met beleggen, maar niet weet waar te beginnen, ben je niet de enige. Beleggen kan een goede manier zijn om je financiële doelen te bereiken, maar het vereist ook wat kennis en planning. Via dit stappenplan zullen we je laten zien hoe je kunt beginnen met beleggen en geven we je waardevolle tips om op een verantwoorde manier te starten.


Stap 1: Zet je financiële basis op orde

Voordat je begint met beleggen, is het van essentieel belang om je financiële basis op orde te hebben. Zorg ervoor dat je geen hoge schulden hebt en dat je een financiële buffer hebt opgebouwd voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico's met zich mee, en het is belangrijk om een stabiele financiële situatie te hebben voordat je begint met beleggen.


Stap 2: Stel je beleggingsdoelen vast

Bepaal wat je wilt bereiken met beleggen. Wil je sparen voor je pensioen, een huis kopen, of gewoon je vermogen laten groeien? Door duidelijke doelen te stellen, kun je een passende beleggingsstrategie ontwikkelen die aansluit op je behoeften en risicotolerantie.


Stap 3: Doe onderzoek naar verschillende beleggingsmogelijkheden

Er zijn tal van beleggingsmogelijkheden beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en risico's. Van aandelen en obligaties tot indexfondsen en ETF's, het is belangrijk om te begrijpen hoe elk type investering werkt. Onderzoek verschillende opties en ontdek welke het beste bij jouw doelen passen. We geven een kort overzicht per categorie:


Aandelen

Allereerst kun je in aandelen van specifieke bedrijven investeren, zoals Tesla of Netflix. Aandelen zijn niets anders dan het bewijs dat je eigenaar bent van een (heel klein) deel van een bedrijf. Je bent dus aandeelhouder. Stijgt de waarde van je aandeel? Dan wordt jouw geld meer waard. Daalt de koers? Bijvoorbeeld omdat het bedrijf slechte cijfers heeft gepresenteerd? Dan wordt jouw geld minder waard.

Wanneer je slechts in één aandeel belegt, loop je dus veel risico. Hoe meer aandelen je koopt (van bedrijven in verschillende sectoren, regio’s etc.), hoe meer je de risico’s kunt verkleinen.


Obligaties

Een obligatie is een lening aan een bedrijf of land. Als je een obligatie koopt, leen je dus geld uit. Overheden en ondernemingen gebruiken dat om te investeren, bijvoorbeeld in spoorwegen of in machines. Als vergoeding voor de lening krijgt een obligatiehouder een rente, de zogeheten couponrente.

Omdat obligaties ook verhandeld kunnen worden, kunnen ze ook in waarde stijgen of dalen. Ze schommelen wel minder in waarde dan aandelen, waardoor ze over het algemeen als een veiligere belegging worden gezien.


Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds kan bestaan uit wel meer dan 1.000 verschillende aandelen of obligaties, of een mix daarvan. Het is hierdoor een slimme manier om je beleggingen en dus je risico’s te spreiden.

Een beleggingsfonds brengt het geld van individuele beleggers samen en belegt het volgens een bepaalde beleggingsfilosofie. Het fonds kan zich bijvoorbeeld richten op een bepaalde regio, zoals de Verenigde Staten, of een speciaal thema, zoals duurzaamheid.


ETF’s

Ook een ETF is een verzameling van tientallen of honderden aandelen, obligaties of een mix daarvan. Een ETF heeft dus veel weg van een beleggingsfonds. Het grote verschil is dat een ETF een beursindex volgt, waardoor ETF’s ook wel trackers worden genoemd.

Een ETF wordt hierdoor op een andere manier beheerd dan een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen worden vaak actief beheerd door fondsbeheerders, terwijl ETF’s vaak passief van aard zijn. Daardoor zullen de kosten over het algemeen lager zijn.

Dit is slechts een kleine greep uit de verschillende soorten beleggingsproducten die er zijn. Misschien heb je ook wel eens termen gehoord als CFD’s, furtures en short gaan. Dit soort producten zijn echter zo ingewikkeld en risicovol, dat je hier beter niet mee kan beginnen.


Stap 4: Overweeg beheerd beleggen

Als beginnende belegger kan het lastig zijn om zelf een gedegen beleggingsportefeuille samen te stellen. Beheerd beleggen kan een goede optie zijn, vooral als je nog niet veel ervaring hebt. Semmie biedt bijvoorbeeld beheerd beleggen, waarbij experts de beleggingen voor je beheren en spreiden over diverse beleggingscategorieën. Hierdoor kun je met een klein bedrag starten en tegelijkertijd profiteren van professioneel beheer. Lees meer over beginnen met beleggen bij Semmie voor een overzicht van onze diensten.


Stap 5: Open een beleggingsrekening

Als je eenmaal een weloverwogen beslissing hebt genomen over je beleggingsstrategie, is het tijd om een beleggingsrekening te openen. Kies een betrouwbare broker of beleggingsplatform dat aansluit op jouw behoeften en budget. Semmie biedt ook een gebruiksvriendelijk platform om je beleggingsreis te starten.


Stap 6: Begin met beleggen

Nu je je beleggingsrekening hebt geopend, is het moment aangebroken om daadwerkelijk te beginnen met beleggen. Start met een bedrag dat je comfortabel kunt missen en bouw geleidelijk je beleggingen op naarmate je meer vertrouwd raakt met het proces. Bij Semmie kun je met €500 beleggen. Wanneer je een rekening opent, begin je met een startkapitaal van €500. Hiermee heb je meteen een beleggingsportefeuille waarbij je een goede spreiding hebt en die bestaat uit zowel aandelen als obligaties (hoe die verdeling eruitziet, hangt af van het risicoprofiel dat je kiest).


Tips voor beginnende beleggers:

  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Zorg eerst voor een goede financiële buffer en als je dan geld overhoudt kan je ervoor kiezen om dit te gaan beleggen.
  • Beleg alleen als je weet wat de risico's zijn en dat je deze kunt dragen.
  • Wees bewust van de kosten die beleggen met zich meebrengt. En kijk ook of dit de bruto- of netto kosten zijn.
  • Beleggen is meer dan alleen geld inleggen. Zaken zoals tijd, kennis en emotie spelen ook mee.
  • Kies de manier die bij je past. Wil jezelf aan de slag gaan dan is een broker een mogelijke optie. Weet je niet zo goed hoe je zelf moet beginnen, wil je tijd overhouden én meer rust in je hoofd dan kan een vermogensbeheerder, zoals Semmie, je prima op weg helpen.


Waar kun je het beste in beleggen als beginner?

Als beginnende belegger is een ETF waarschijnlijk een goede keuze. Dit komt vooral omdat je door één ETF te kopen meteen in een mandje aandelen of obligaties belegt, zonder dat het je heel veel geld kost (ter vergelijking: één aandeel van Tesla kost al rond de $200). De kosten voor een ETF zijn daarnaast lager dan van een beleggingsfonds.

Kies je ervoor om in losse aandelen te beleggen? Doe dit dan niet zomaar met nattevingerwerk. Zorg dat je je goed inleest in het bedrijf, onderzoekt wat de toekomstplannen zijn en kijkt hoe de balans van het bedrijf eruitziet. Wanneer je het liefst zo min mogelijk tijd wil besteden aan het beleggen, kan hierom een ETF ook een betere keuze zijn.

Het is ook goed om na te denken over het percentage aan aandelen en obligaties in je beleggingsportefeuille, of je nu in losse aandelen of obligaties besluit te beleggen of in fondsen. Vaak kiezen mensen voor een mix van aandelen en obligaties, om zo het risico te verkleinen en tot het mooiste rendement te komen.