'Wat is beleggen?' is een vraag die we vaak horen. Beleggen is je geld investeren, met als algemeen doel om vermogen op te bouwen. Er is dan ook een grote kans dat je al aan het beleggen bent zonder dat je het door hebt. Als je een koophuis bezit dan ben je feitelijk al aan het beleggen. Al zal je het niet als belegging zien, omdat het vooral praktisch is. Maar zeker met de alsmaar stijgende huizenprijzen is een koophuis een prima belegging.

Beleggen draait om het investeren van geld met de hoop om er een positief rendement uit te halen. Een koophuis kan dus een belegging zijn, maar je kunt ook beleggen in zaken als whisky, kunst, goud of juwelen. Minder exotisch, maar een stuk bekender, is het beleggen in aandelen of obligaties.


Beleggen doe je op de beurs

Beleggen doe je in de regel op de beurs. De beurs is de plek waar effecten, zoals aandelen of obligaties, verhandeld worden. ‘Shell is aan de beurs genoteerd’ betekent dan ook: je kunt aandelen van Shell op de beurs kopen of verkopen.

Vroeger was de beurs een fysieke plek waar handelaren bijeen kwamen. Op een grote beursvloer schreeuwden ze tegen elkaar om transacties af te handelen. Dat gebeurde in Nederland aan het Damrak in Amsterdam. Tegenwoordig is de beurs vooral een digitaal handelsplatform dat door computers wordt gereguleerd.

Beleggen op de beurs brengt wel altijd risico's met zich mee. Je inleg kan minder waard worden. Daarnaast bieden in het verleden behaalde resultaten geen garanties voor de toekomst. Dat is ook belangrijk om te weten. Het is namelijk geen zekerheid dat de investering die je doet in waarde stijgt. Stel er breekt een crisis uit. Dan is de kans groot dat beurskoersen dalen vanwege de grote onzekerheid. Dan wordt je inleg minder waard. Door te beleggen voor de lange termijn geef je jezelf genoeg tijd om eventuele koersdalingen op te vangen.


Het verschil tussen sparen en beleggen

Sparen en beleggen worden veelal in één adem genoemd als het gaat om het behalen van rendement. Maar toch zijn er verschillen. Het voordeel van sparen is dat je te maken hebt met een vaste rente. Het nadeel is dat de spaarrente op dit moment erg laag is. Daarnaast heb je te maken met inflatie. Als je geld op je spaarrekening staat, heb je kans dat je geld op den duur minder waard wordt.

Als je gaat beleggen, heb je te maken met dalende en stijgende koersen. Wat dit je kan opleveren, heet het rendement. Een voordeel van beleggen is dat het je meer kan opleveren op de lange termijn. Met beleggen weet je niet zeker wat dit je kan opleveren. Dat weet je bij sparen wel door de vaste rente.


Beleggen en risico's

Beleggen en risico gaan hand in hand samen. Beleggen is dan ook alleen verstandig wanneer je het kunt veroorloven om risico te lopen én daartoe ook bereid bent. Want zoals eerder gezegd, je inleg kan minder waard worden. Nu willen we je niet bang maken en weerhouden om je eerste stappen in de wereld van het beleggen te zetten, maar het is wel belangrijk dat je realiseert, bij beleggen is het geld niet gratis.

Beleg daarom altijd met geld dat je kunt missen. Als je elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen, dan is het goed om te heroverwegen of beleggen iets voor jou is. Als je echter elke maand een leuk bedrag overhoudt en je hebt een mooie financiële buffer, dan kan je er wel voor kiezen om je eerste stappen op de beurs te zetten.


Wil je ook beginnen met beleggen?

Dan ben je bij Semmie aan het goede adres. Bij Semmie kun je slim en duurzaam beleggen voor de lange termijn om zo een mooi vermogen op te bouwen. Op onze 'Hoe werkt het' pagina lees je alles over beleggen bij Semmie. In een paar minuten heb je al een account geopend.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: