Wat is beleggen?

‘Wat is beleggen?’ is een vraag die we vaak horen. Beleggen is je geld investeren, met als algemeen doel om vermogen op te bouwen. Er is dan ook een grote kans dat je al aan het beleggen bent zonder dat je het door hebt. Als je een koophuis bezit dan ben je feitelijk al aan het beleggen. Al zal je het niet als belegging zien, omdat het vooral praktisch is. Maar zeker met de alsmaar stijgende huizenprijzen is een koophuis een prima belegging.

Beleggen draait om het investeren van geld met de hoop op een positief rendement. Een koophuis kan dus een belegging zijn, maar je kunt ook beleggen in zaken als whisky, kunst, goud of juwelen. Minder exotisch, maar een stuk bekender, is het beleggen in aandelen of obligaties.

Beleggen doe je op de beurs

Beleggen doe je in de regel op de beurs. De beurs is de plek waar effecten, zoals aandelen of obligaties, verhandeld worden. ‘Shell is aan de beurs genoteerd’ betekent dan ook: je kunt aandelen van Shell op de beurs kopen of verkopen.

Vroeger was de beurs een fysieke plek waar handelaren bijeen kwamen. Op een grote beursvloer schreeuwden ze tegen elkaar om transacties af te handelen. Dat gebeurde in Nederland aan het Damrak in Amsterdam. Tegenwoordig is de beurs vooral een digitaal handelsplatform dat door computers wordt gereguleerd.

Beleggen op de beurs brengt wel altijd risico’s met zich mee. Je inleg kan minder waard worden. Daarnaast bieden in het verleden behaalde resultaten geen garanties voor de toekomst. Dat is ook belangrijk om te weten. Het is namelijk geen zekerheid dat de investering die je doet in waarde stijgt. Stel er breekt een crisis uit. Dan is de kans groot dat beurskoersen dalen vanwege de grote onzekerheid. Dan wordt je inleg minder waard. Door te beleggen voor de lange termijn geef je jezelf genoeg tijd om eventuele koersdalingen op te vangen.

Het verschil tussen sparen en beleggen

Sparen en beleggen worden veelal in één adem genoemd als het gaat om het behalen van rendement. Maar toch zijn er verschillen. Het voordeel van sparen is dat is dat je een vergoeding ontvangt voor het aanhouden van je geld bij de bank. Die vergoeding is de rente. Het nadeel is dat deze spaarrente erg laag kan zijn. Daarnaast heb je te maken met inflatie. Als je geld op je spaarrekening staat, heb je kans dat je geld op den duur minder waard wordt.

Als je gaat beleggen, heb je op de korte termijn te maken met dalende en stijgende koersen. Je kunt een deel van wat je inlegt verliezen, wanneer je op dat moment je geld weer zou opnemen. Een voordeel van beleggen is echter dat het je meer kan opleveren dan sparen op de lange termijn. Waarom we ervan uit (kunnen) gaan dat beleggingen op de lange termijn meer waard worden, lees je in dit artikel.

Bij beleggen weet je nooit zeker wat het uiteindelijke resultaat zal zijn. Dit is onder andere afhankelijk van het moment waarop je het geld opneemt en hoe de financiële markten op dat moment presteren.

Beleggen en risico’s

Beleggen en risico gaan hand in hand. Beleggen is dan ook alleen verstandig wanneer je je het kunt veroorloven om risico te lopen én daartoe ook bereid bent. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Wil je ook beginnen met beleggen op de beurs?

Bij Semmie kun je beleggen voor de lange termijn om zo een mooi vermogen op te bouwen. Op onze ‘Hoe werkt het’ pagina lees je alles over beleggen bij Semmie. In een paar minuten heb je al een account geopend.

Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina’s van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: