Beleggen is je geld aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde zal stijgen. Althans, als we het woordenboek moeten geloven. Je investeert je geld in iets waarbij je hoopt om er een positief rendement uit te halen. Je kunt beleggen in de meest gekke dingen maar de meest bekende zijn aandelen, obligaties en vastgoed.

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je inleg kan minder waard worden. Dit is een veelgebruikte zin die (potentiële) beleggers wijst op de risico's die beleggen met zich meebrengt. Ondanks dat je hoopt dat de koersen gaan stijgen waardoor jij een positief rendement behaald op je inleg, bestaat er de kans dat de koersen dalen. Dan wordt je inleg minder waard. Daarom is het ook van belang om te beleggen voor de lange termijn, zeg minimaal 5 jaar. Dan heb je genoeg tijd om eventuele koersdalingen op te vangen!


Waarom zou ik gaan beleggen?

De spaarrentes zijn al tijden historisch laag en dus is beleggen een slim alternatief om rendement op je spaargeld te verkrijgen. Hierbij moet dus wel gezegd worden dat beleggen meer risico met zich meebrengt dan sparen. Omdat ook de overheid zich steeds meer terugtrekt, en we zelf meer moeten bekostigen, kan het slim zijn om een extra potje op te bouwen. Beleggen kan je daarom ook voor meerdere redenen doen: je kan het doen als aanvulling op je pensioen, maar ook voor een wereldreis of droomauto te bekostigen, of misschien wel om je (klein)kind financieel op weg te helpen.


Waar moet ik op letten als ik ga beleggen?

Als je gaat beleggen zijn er verschillende punten die je goed in de gaten moet houden:

  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Zorg eerst voor een goede financiële buffer en als je dan geld overhoudt kan je ervoor kiezen om dit te gaan beleggen;
  • Beleg alleen als je weet wat de risico's zijn en dat je deze kunt dragen;
  • Wees bewust van de kosten die beleggen met zich meebrengt. En kijk ook of dit de bruto- of netto kosten zijn;
  • Kies de manier die bij je past. Wil jezelf aan de slag gaan dan is een broker een mogelijke optie. Weet je niet zo goed hoe je zelf moet beginnen, wil je tijd overhouden én meer rust in je hoofd dan kan een vermogensbeheerder, zoals Semmie, je prima op weg helpen.


Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie