Een beleggingsfonds brengt het geld van individuele beleggers samen en belegt op een actieve manier volgens een bepaalde beleggingsfilosofie. Een team van fondsmanagers analyseert de beurs en koopt of verkoopt op basis daarvan producten voor het fonds. Het kan zijn dat het fonds zich richt op een bepaalde regio, zoals Amerika of een speciaal thema heeft zoals duurzaamheid. De fondsbeheerders zorgen ervoor dat binnen de grenzen van die filosofie een maximaal rendement nagestreefd wordt. Een beleggingsfonds kan bestaan uit wel meer dan 1.000 verschillende aandelen of obligaties of een mix daarvan.


Voordeel van beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn er in talloze soorten en maten en kunnen dus beleggen in verschillende beleggingsproducten. Een beleggingsfonds is een slimme manier om je beleggingen en dus je risico's te spreiden. Als je bijvoorbeeld belegt in alleen het aandeel van Shell loop je meer risico omdat je afhankelijk bent van de prestatie van dat ene aandeel. Des te meer spreiding, des te meer risicobeheersing. Vaak zijn de kosten van beleggen in een beleggingsfonds ook relatief laag. Omdat het fonds een verzameling is van de inleg van vele beleggers werken de fondsbeheerders met hoge bedragen en kunnen zo zelf lagere kosten afdwingen.


Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?

Voor het gemak gaan we uit van vier verschillende soorten beleggingsfondsen: aandelenfondsen, obligatiefondsen, mixfondsen en vastgoedfondsen.

  • Aandelenfondsen: Een aandelenfonds is een type beleggingsfonds waarbij het geïnvesteerde geld wordt gebruikt om aandelen mee te kopen;
  • Obligatiefondsen: Een obligatiefonds is een type beleggingsfonds dat uitsluitend in obligaties belegt;
  • Mixfondsen: Dit is een type beleggingsfonds dat een mix bevat van aandelen en obligaties;
  • Vastgoedfondsen: Een vastgoedfonds is dan weer een type beleggingsfonds dat enkel belegt in vastgoed.