Om te weten hoe je beleggingen presteren, kun je ze vergelijken met een benchmark. Dit is een vergelijkbare set beleggingen. Vaak een index – een beursindex of een mandje aandelen – die dezelfde focus heeft als jouw beleggingen, bijvoorbeeld een bepaalde regio, duurzaamheid, of een goede risicospreiding. Doe je het beter dan de benchmark, dan presteer je beter dan de index.


Wat is een goede benchmark?

Wat een goede benchmark is? Dat hangt af van de portefeuille. Als je een portefeuille hebt met alleen maar Nederlandse aandelen, dan kies je bijvoorbeeld de Nederlandse AEX als benchmark. Richt je je met je portefeuille op de gehele wereld dan is een index als de MSCI All Country World Index een bruikbare index.


De benchmarks van Semmie

Bij Semmie gebruiken we, om naar de prestaties op het gebied van rendement te kijken, meerdere indices.


Rendementsbenchmark Solid portefeuille en Smart portefeuille

De benchmark die Semmie gebruikt om de prestaties van de Solid portefeuille en de Smart portefeuille te meten bestaat uit een brede wereldwijde aandelenindex, de MSCI ACWI ESG Screened Index, en een index voor obligaties, de Bloomberg MSCI Global Aggregate Sustainable and Green Bond SRI Index.


Rendementsbenchmark Sustainable portefeuille

De benchmark die Semmie gebruikt om haar prestaties te meten van de Sustainable portefeuille bestaat uit een aandelenindex, de MSCI ACWI SRI Paris Aligned Benchmark Index en een index voor obligaties, de Bloomberg MSCI Euro Corporate SRI Paris Aligned Benchmark Index.