Om te weten hoe je beleggingen presteren, kun je ze vergelijken met een benchmark. Dit is een vergelijkbare set beleggingen. Vaak een index – een beursindex of een mandje aandelen – die dezelfde focus heeft als jouw beleggingen, bijvoorbeeld een bepaalde regio, duurzaamheid, of een goede risicospreiding. Doe je het beter dan de benchmark, dan presteer je beter dan de index.


Wat is een goede benchmark?

Wat een goede benchmark is? Dat hangt af van de portefeuille. Als je een portefeuille hebt met alleen maar Nederlandse aandelen, dan kies je bijvoorbeeld de Nederlandse AEX als benchmark. Richt je je met je portefeuille op de gehele wereld dan is een index als de MSCI All Country World Index een bruikbare index.


De benchmarks van Semmie

Bij Semmie gebruiken we, om naar de prestaties op het gebied van rendement te kijken, meerdere indices.

Voor de aandelenfondsen in onze ESG portefeuille kijken we naar de MSCI All Country World Index, een brede index voor wereldwijde aandelen. De obligatiefondsen in onze ESG portefeuille vergelijken we onze prestaties met de Bloomberg Euro Aggregate Bond Index. Dit is een index voor bedrijfsobligaties in euro’s.

Voor de aandelenfondsen in onze impact portefeuille kijken we naar de MSCI World Climate Paris Aligned Index. De obligatiefondsen in de impact portefeuille worden vergeleken met de BBG MSCI Global Green Bond Index, een duurzame obligatie index.