Best-in-class is een strategie om te kijken of een belegging duurzaam is. Best-in-class (vrij vertaald: het beste jongetje van de klas) wordt naast uitsluiting het vaakst gebruikt bij de beoordeling of een belegging duurzaam is of niet.

In tegenstelling tot wat bij uitsluiting het geval is, sluit je bij de best-in-class methode bedrijven niet meteen uit, maar selecteer je juist bedrijven die in hun sector relatief goed presteren op het gebied van duurzaamheid. Bij deze selectie kan de meest recente duurzaamheidsscore (ESG-criteria) worden gebruikt, of worden gekeken naar de ontwikkeling van de ESG-score. Zo worden alleen bedrijven (of landen) gekozen die duurzamer zijn geworden. Let er wel altijd op dat bij de best-in-class methode bedrijven of landen die zich bezighouden met controversieel gedrag of activiteiten niet automatisch worden uitgesloten.

Een duurzame strategie die veel lijkt op de best-in-class-methode is de positieve screening. Hierbij wordt getoetst op bepaalde duurzaamheidskenmerken die de belegger belangrijk vindt. Zo kan er getoetst worden op goede bedrijfsvoering, arbeidsomstandigheden of omgaan met grondstoffen. Ook hier worden niet meteen bedrijven uitgesloten, maar worden de best presterende geselecteerd. Wordt er niet geselecteerd op bedrijf maar op thema, dan spreken we over themabeleggen.


Duurzaam beleggen in tabak, kolen en wapens?

Doordat de best-in-class-methode geen bedrijven of activiteiten uitsluit is het mogelijk dat er toch wordt belegd in tabaksfabrikanten, kolenbedrijven en wapenproducenten. Deze bedrijven scoren dan het beste in hun sector of goed op bepaalde duurzaamheidscriteria. Ondanks dat deze bedrijven natuurlijk niet de term duurzaam horen te hanteren. Een goede manier om te voorkomen dat je gaat beleggen in dit soort fabrikanten is om naast de best-in-class-methode ook te kiezen voor uitsluiting. Zo beleg je niet alleen in de meest duurzame bedrijven, maar worden foute sectoren ook vermeden.

Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: