Wat is de beurs?
De beurs is de plek waar effecten verhandeld worden. ‘Shell is aan de beurs genoteerd’ betekent dan ook: je kunt aandelen van Shell op de beurs kopen of verkopen. Vroeger was een beurs een fysieke plek: in Nederland aan het Damrak in Amsterdam. Tegenwoordig is een beurs een digitaal handelsplatform. Vaak staat ‘beurs’ ook voor ‘beursindex’: de waarde van de belangrijkste aandelen op een beurs.
Geschiedenis van de beurs
Vroeg in de Middeleeuwen stond er in het Belgische Brugge een herberg waar Italiaanse geldbemiddelaars samenkwamen om te kopen of te verkopen. Deze herberg, waar de voorloper van de huidige financiële markten ontstond, was van de Belgische famillie Van der Burse. De term beurs is ook afgeleid van die naam. De eerste échte beurs ontstond in 1531 in Antwerpen.
De eerste echte aandelenbeurs in Nederland is ontstaan in het begin van de zeventiende eeuw door de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1602. Bij de oprichting werd ook het eerste aandeel uitgegeven.
Als een eigenaar zijn aandeel wilde verkopen, moest hij op zoek gaan naar een mogelijke koper. De kans was het grootst dat hij die in de hoofdstad – Amsterdam – vond. Zo is daar een centrale handelsplaats ontstaan. Na enkele verhuizingen betrok de Amsterdamse effectenbeurs in 1913 het gebouw aan Beursplein 5.
Tot op heden bevindt zich daar het centrum van de Nederlandse beurs, ondanks dat handelaren niet meer bij elkaar komen om te handelen. Zowel de effecten- als optiehandel zijn volledig gedigitaliseerd.