Blockchain is een technologie die kan worden gezien als een soort gedecentraliseerde boekhouding die waardeoverdracht mogelijk maakt. Deze technologie maakt daardoor crytocurrency zoals de bitcoin mogelijk. De blockchain is een gedecentraliseerde verzameling van data, die opgeslagen wordt in volgorde van wanneer die data is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het gezien wordt als een objectieve dataset.

De data wordt dus niet opgeslagen op één enkele locatie, maar op een netwerk. En dit werk bestaat uit verschillende computers, die we 'nodes' noemen. Zodra de nodes overeenstemming hebben bereikt dat binnengekomen data valide is, wordt het toegevoegd aan de blockchain, en dit gebeurt bij iedere transactie. Omdat er een overeenstemming moet worden bereikt in het netwerk is het onmogelijk om zelf aanpassingen te maken of te frauderen.


De waarde van blockchain

De blockchain-technologie is vrij zeker here to stay. Blockchain is een soort digitale boekhouding, die niet op één plek of door één partij bijgehouden wordt, maar decentraal. Het werkt simpel gesteld zo. Een online transactie kun je zien als een blokje. Bijvoorbeeld het kopen van een bitcoin, maar ook het opstellen van een digitaal contract. Een blokje staat dus voor een digitale afspraak. Een reeks blokjes aan elkaar zijn een soort ketting: een blockchain. De ketting werk alleen als alle blokjes in de juiste volgorde aan elkaar geregen worden.

Al die blokjes worden geregistreerd op duizenden computers tegelijk. En al die afspraken – wie bezit welke cryptomunt – worden zo collectief, maar anoniem, bijgehouden. En best veilig, want ze zijn niet in handen van één partij die bijvoorbeeld gehackt kan worden.


Blockchain is vooralsnog een grote belofte

Vooralsnog is blockchain vooral een grote belofte. Maar wel eentje die grote gevolgen kan hebben, voor iedere markt waar afspraken nu nog centraal worden gemaakt. Met blockchain heb je voor geld geen bank meer nodig, en voor het verkopen van een huis wordt de notaris overbodig. Daarom experimenteerden verschillende bedrijven met de blockchain-technologie.

Reisorganisatie TUI bijvoorbeeld, dat met blockchain reisboekingen wilde regelen. Nu is het boeken van een reis een enorm proces, waarbij klantgegevens, geld, hotelboekingen, autohuur, vliegtickets en bevestigingen allemaal over en weer gestuurd worden. TUI keek in 2018 of het met blockchain bijvoorbeeld directe afspraken tussen reiziger en hotel mogelijk kan maken. Waarbij TUI deze connectie mogelijk maakt, maar niet alle boekingen hoeft bij te houden. Hoe het project is afgelopen is onduidelijk. Want er is online niets over de afloop van het onderzoek te vinden.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: