Box 3 is onderdeel van de inkomstenbelasting. In box 3 wordt je rendement uit sparen en beleggen belast. Het precieze vermogen waar je belasting over moet betalen wordt bepaald door je schulden af te trekken van je totale waarde aan bezittingen.

Sinds 2017 is de berekening van de belasting die je moet betalen over het inkomen uit je vermogen in Box 3 anders. Betaalde je voorheen altijd 1,2% belasting, nu zijn er 3 schijven voor het berekenen van het fictief rendement. Over het berekende rendement betaal je altijd 36% inkomstenbelasting (2024).


Box 3 belasting berekenen

Met ingang van belastingjaar 2023 is het box-3-stelsel zoals we het kennen definitief in de prullenbak verdwenen. Hier lees je hoe de nieuwe berekening werkt.


Heffingsvrij vermogen

Een deel van je vermogen in Box 3 wordt niet belast. Dit noemen we het heffingsvrij vermogen. In 2024 bedraagt het heffingsvrij vermogen in box 3 € 57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscaal partners. Je betaalt enkel belasting over het deel van je vermogen dat boven dit bedrag uitkomt. Bij een vermogen van €60.000 betaal je als alleenstaande dus nog belasting over €60.000 - €57.000 = €3.000.


Hoe ga je om met het vermogen/en of de schulden van een minderjarig kind?

Indien je ouderlijk gezag hebt over één of meerdere minderjarige kinderen, neem je de waarde van hun bezittingen en schulden mee in jouw belastingaangifte. Dit doe je totdat het kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: