Het bruto jaarinkomen, ook wel bruto jaarsalaris genoemd, is je inkomen per jaar, voordat de belastingen en de premie volksverzekeringen zijn ingehouden. Het bruto jaarinkomen bestaat normaal gesproken uit 12 keer je maandsalaris plus het vakantiegeld en een eventuele dertiende maand.


Wat is mijn bruto jaarinkomen?

Jouw bruto jaarinkomen kun je gemakkelijk zelf berekenen door je bruto maandsalaris te vermenigvuldigen en daar 8% vakantiegeld bij op te tellen, en eventuele andere toeslagen, zoals een dertiende maand. Let er wel op dat slechts een indicatie geeft van je bruto jaarinkomen.

Is jouw bruto maandsalaris bijvoorbeeld €3.000? Dan is jouw bruto jaarinkomen: (3.000 x 12) x 1,08 (de 8% aan vakantiegeld) = €38.880 (zonder een eventuele dertiende maand).

Zelf je bruto jaarinkomen berekenen als zzp'er? Neem dan je gemiddelde nettowinst van de afgelopen 3 jaar. Gebruik hiervoor je omzet, voor belasting, waarvan je zakelijke kosten zijn afgetrokken.


Zelf je bruto jaarinkomen berekenen

Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door onderstaande calculator te gebruiken.


Bereken je bruto jaarinkomen met onze calculator





Benieuwd wat het je kan opleveren als je een deel van dit bedrag zou beleggen? Maak dan gebruik van onze rekentool.

Let op: Aan deze berekening kunnen geen rechten ontleend worden.


Waar vind ik mijn bruto jaarinkomen?

Wil je precies weten wat je bruto jaarinkomen is? Dan maak je gebruik van je aangifte inkomstenbelasting via de website van de Belastingdienst.

Als werknemer ga je op zoek naar je inkomsten uit loondienst. Deze vind je terug in de aangifte inkomstenbelasting (in de volksmond belastingaangifte genoemd).

Log hiervoor in op Mijn Belastingdienst. En ga vervolgens naar het kopje ‘Inkomstenbelasting’. Zoek naar je aangifte van het meeste recente belastingjaar. Via ‘Mijn ingezonden aangifte inkomstenbelasting bekijken’ en ‘Aangifte inkomstenbelasting downloaden’, kun je je inkomsten uit loondienst vinden. Je bent opzoek naar het bedrag dat achter het kopje ‘Totaal inkomsten uit werk’ te vinden is.

Als zzp'er ben je op zoek naar de ‘Winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’.

Als zelfstandig ondernemer moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Door in te loggen op Mijn Belastingdienst vind je je aangiftes van de afgelopen jaren. Ga vervolgens naar het kopje ‘Inkomstenbelasting’. Via ‘Mijn ingezonden aangifte inkomstenbelasting bekijken’ en ‘Aangifte inkomstenbelasting downloaden', kun je je winst uit onderneming vinden. Je bent opzoek naar het bedrag dat achter het kopje ‘Winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek’ te vinden is.


Het verschil tussen bruto en netto inkomen

Het bruto jaarinkomen is het totale bedrag dat je verdient vóór belastingen en andere inhoudingen, inclusief salaris, bonussen en vergoedingen. Het netto inkomen, aan de andere kant, is het bedrag dat je uiteindelijk overhoudt nadat belastingen en verplichte inhoudingen (zoals bijvoorbeeld de AOW-premie) van je bruto jaarinkomen zijn afgetrokken. Dit is het bedrag dat je periodiek (vaak maandelijks) op je bankrekening krijgt.

Het netto inkomen laat zien hoeveel geld je daadwerkelijk beschikbaar hebt voor je dagelijkse uitgaven en spaardoelen. Omdat er dus belastingen en premies worden ingehouden zal het bruto jaarinkomen altijd hoger zijn dan het netto jaarinkomen.


Een deel van je bruto jaarinkomen beleggen?

Het kan verstandig zijn om een deel van je bruto jaarinkomen te beleggen. Dit doe je dan met als doel om financiële zekerheid voor de toekomst te waarborgen. Door te beleggen kun je namelijk je geld laten groeien en op de lange termijn een aanzienlijk bedrag opbouwen. Al is niets gegarandeerd. Maar je kunt daardoor wel proberen om je inkomen te vergroten en je financiële doelen te bereiken: zoals een eigen huis, eerder met pensioen gaan, of om een comfortabele oude dag te waarborgen. Bovendien biedt beleggen ook de mogelijkheid om te profiteren van economische groei en inflatie.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: