Een centrale bank is een instelling die de valuta van een land of groep landen beheert en daarnaast het geld dat in omloop is (de geldvoorraad) controleert. De voornaamste doelstellingen van een centrale bank is zorgen voor stabiliteit op financieel én monetair niveau. Zo willen centrale banken langdurige inflatie als deflatie vermijden en ze hebben hier verschillende mogelijkheden voor.

Zo kan de centrale bank besluiten om de rente te verhogen of te verlagen. Als de centrale bank de rente verlaagt zal er meer vraag naar krediet komen. Het wordt namelijk goedkoper om te lenen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een hogere economische groei en de inflatie aanwakkeren. Bij deflatie is het proces omgekeerd.

De centrale bank die we in Nederland kennen is De Nederlandsche Bank (DNB). Ook Europa heeft een eigen centrale bank: de ECB. Deze doet ongeveer hetzelfde als De Nederlandsche Bank, alleen dan voor de hele Europese Unie.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie