De confirmation bias (bevestigingsvooroordeel) is de neiging van mensen om meer waarde te hechten aan informatie die past bij hun eigen manier van denken. Gebeurtenissen en gegevens die de eigen mening bevestigen, worden belangrijker gevonden dan feiten die haaks staan op wat we zelf vinden: die worden genegeerd.


Hoe ontstaat een confirmation bias?

Het onstaan van een confirmation bias gebeurt in 3 stappen:

  1. Filtering
  2. Eigen interpretatie
  3. Generalisatie

Het begint met filtering. Mensen hebben standpunten: ze zijn ergens voor of tegen, of steunen een bepaalde visie. Denk bijvoorbeeld aan vaccineren tegen het coronavirus: een hoop mensen zijn voor en hebben het laten doen maar ook een hoop mensen waren tegen. Iedereen nam hier een standpunt over in. Daarbij zoek je naar informatie die je eigen mening verder onderbouwt.

Daarbij wordt nieuws geïnterpreteerd op een manier die de eigen opvattingen ondersteunt, nieuws dat niet in het eigen denkbeeld past wordt genegeerd of afgedaan als minder belangrijk.

Als laatste worden van dat nieuws alleen de belangrijkste details die het denkbeeld ondersteunen onthouden, zodat de manier waarop gedacht wordt, wordt versterkt.


Confirmation bias bij beleggen

De confirmation bias zorgt ervoor dat beleggers meer aandacht besteden aan informatie die hun gedachtegoed bevestigt of het gewenste resultaat ondersteunt. Dit kan negatief uitpakken voor het toekomstige rendement.

Ter illustratie: stel je bent 5 jaar geleden begonnen met beleggen en je hebt inmiddels een mooi rendement behaald omdat de beurzen het goed doen. Dan zal je eerder geneigd zijn om op zoek te gaan naar informatie die bevestigt dat de beurzen het ook de aankomende tijd goed blijven doen, maar signalen als overheden die financiële steun afbouwen of een afkoelende economie zal je eerder links laten liggen.

Voorkom dat je in deze valkuil trapt door jezelf te voorzien van up-to-date informatie uit verschillende betrouwbare bronnen. Ook als die informatie haaks staat op de informatie die je beschikbaar hebt. De nieuwe informatie zorgt er namelijk voor dat je evenwichtiger keuzes gaat maken. En dat doet de beleggingskeuzes die je uiteindelijk maakt alleen maar goed.