Wat is de confirmation bias?
De confirmation bias (bevestigingsvooroordeel) is de neiging van mensen om meer waarde te hechten aan informatie die past bij hun eigen manier van denken. Gebeurtenissen en gegevens die je eigen mening bevestigen, worden belangrijker gevonden dan feiten die haaks staan op wat je zelf vindt: die worden genegeerd.
Hoe ontstaat een confirmation bias?
Het onstaan van een confirmation bias gebeurt in 3 stappen:
- Filtering
- Eigen interpretatie
- Generalisatie
Het begint met filtering. Dat is het bepalen van een standpunt. Je bent ergens voor, tegen of steunt een bepaalde visie. Wanneer je eenmaal een standpunt hebt gekozen, ga je op zoek naar informatie die je eigen mening verder onderbouwt.
Dan volgt de eigen interpretatie: informatie wordt geïnterpreteerd op een manier die de eigen opvattingen ondersteunt. Informatie die niet in het eigen denkbeeld past, wordt genegeerd of afgedaan als minder belangrijk.
Ten slotte is er sprake van generalisatie. Alleen de belangrijkste details die het denkbeeld ondersteunen worden onthouden, zodat de manier waarop al eerder gedacht wordt, alleen maar wordt versterkt.
Confirmation bias bij beleggen
De confirmation bias zorgt ervoor dat beleggers meer aandacht besteden aan informatie die hun gedachtegoed bevestigt of die het gewenste resultaat ondersteunt. Dit kan negatief uitpakken voor het toekomstige rendement.
Ter illustratie: je bent 5 jaar geleden begonnen met beleggen en je hebt inmiddels een mooi rendement behaald, omdat de beurzen het goed doen. Dan zal je eerder geneigd zijn om op zoek te gaan naar informatie die bevestigt dat de beurzen het ook de aankomende tijd goed blijven doen, maar signalen als overheden die financiële steun afbouwen of een afkoelende economie zal je eerder links laten liggen.
Voorkom dat je in deze valkuil trapt door jezelf te voorzien van up-to-date informatie uit verschillende betrouwbare bronnen. Ook als die informatie haaks staat op de informatie die je beschikbaar hebt. De nieuwe informatie zorgt er namelijk voor dat je evenwichtigere keuzes maakt.