Een converteerbare obligatie is een obligatie die altijd wordt uitgegeven door bedrijven en ondernemingen en die onder bepaalde omstandigheden kan worden omgezet naar een aandeel.


Het verschil tussen een standaard obligatie en een converteerbare obligatie

Een obligatie is een lening aan een bedrijf of een land. Als je een obligatie koopt, leen je dus geld uit. Overheden en ondernemingen gebruiken dat om te investeren, bijvoorbeeld in spoorwegen of in machines. Als vergoeding voor de lening krijgt een obligatiehouder een rente, de zogeheten couponrente. Een converteerbare obligatie zit min of meer hetzelfde in elkaar. Het verschil tussen een standaard obligatie en een converteerbare obligatie is dat je als belegger bij een converteerbare obligatie aan het einde van de looptijd (of zelfs tussentijds), de keuze krijgt om je geld terug te krijgen of de obligatie te converteren naar aandelen. De waarde van die aandelen is wel vaak vooraf al afgesproken.


De voordelen van een converteerbare obligatie

Converteerbare obligaties bieden zowel beleggers als de uitgevende instanties voordelen. Beleggers hebben de mogelijkheid om het relatief lage rendement van een bedrijfsobligatie om te zetten naar het vaak hogere rendement van een aandeel. De uitgevende instanties kunnen daarentegen een lagere rente voor bedrijfsobligaties hanteren vanwege de mogelijkheid die beleggers hebben om deze obligaties om te zetten.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: