De core-satellite strategie is een beleggingsstrategie die wordt toegepast op een beleggingsportefeuille. De portfolio wordt opgebouwd met een vaste kern en daar omheen een aantal satellieten. De core-satellite strategie refereert naar ons zonnestelsel. Hier draaien manen (satellites) om een planeet (de core).


Het doel van de core-satellite strategie

Beleggers gebruiken deze beleggingsstrategie om hun portefeuille in te delen om te komen tot een goede vermogensspreiding en zo willen ze het risico dat ze lopen bij het beleggen beperken.

Zo kan het zijn dat een belegger 70% van zijn vermogen in een fonds met een laag risico investeert, en de overige 25% in risicovolle beleggingsproducten. De hoop hierbij is om met meer risico meer rendement te genereren.


Wat zijn de voordelen van een core-satellite strategie?

De meest belangrijke voordelen van het gebruikmaken van deze strategie bij beleggen zijn:

  • Kosten besparing
  • Brede spreiding
  • Minder handelen leidt tot betere beleggingsresultaten
  • Omdat je belegt voor de lange termijn heb je minder omkijken naar je portfolio


Wat zijn voorbeelden van cores in deze strategie?

Omdat je – ook bij deze strategie – belegt voor de lange termijn, zal de nadruk liggen op minder risicovolle vastrentende beleggingen zoals obligaties maar ook op aandelen en beleggingsfondsen.

Vooral de beleggingsfondsen zijn momenteel populair om in te beleggen volgens deze strategie. Populaire fondsen in dit genre zijn VWRL, VTI en VXUS.


Wat zijn voorbeelden van satellites in deze strategie?

De satellieten bestaan in een core-satellite strategie vooral uit meer gespecialiseerde beleggingen waarbij een belegger denkt een hoger rendement te behalen dan de markt of een index. Wat voor beleggingen dit zijn hangt af van de belegger zelf. Zo kan hij of zijn fondsen selecteren die beleggen in specifieke regio's, landen, stijlen of sectoren. Denk aan beleggingen in opkomende markten, of risicovollere producten zoals vastgoed, grondstoffen of cryptovaluta.