DAX staat voor Deutscher Aktien Index. De DAX is dus een Duitse index en bestaat de 30 grootste bedrijven qua beurswaarde. De bedrijven die in deze index zijn opgenomen vertegenwoordigen ongeveer 75% van de totale marktkapitalisatie van de Duitse genoteerde aandelen. Als je kijkt naar de handelsvolume dan is dit zelfs 85%.

Vanwege deze grote aantallen wordt de DAX gezien als belangrijke index om is deze de meestgebruikte indicator voor de Duitse effectenmarkt. Wat de AEX voor Nederland is, is de DAX daarom voor Duitsland.


Verschil tussen de DAX en de AEX

Beide indices kennen echter wel een groot verschil. De DAX is namelijk een zogenaamde herbeleggingsindex en de AEX een koersindex. Een koersindex geeft alleen de ontwikkeling weer van de koersen van de aandelen die in de index zijn opgenomen en houdt geen rekening met dividend. Een herbeleggingsindex houdt wel rekening met dividend. Die telt de dividenden op bij de koersontwikkeling. Een herbeleggingsindex heeft dan ook altijd een hoger rendement dan de koersindex.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie