Bij deeltijdpensioen ga je in de jaren voorafgaand aan je pensioen een aantal uren per week minder werken. Voor de uren die je minder werkt krijg je een gedeeltelijke pensioenuitkering. Over die uren bouw je dan ook geen pensioen op. Over de uren die je wel blijft werken ontvang je loon en blijf je verder pensioen opbouwen.

Nu de AOW-leeftijd de komende jaren verder blijft stijgen, is dit voor een groeiend aantal mensen een aantrekkelijke optie. Het maakt het namelijk mogelijk om minder te gaan werken, terwijl een aanvulling op het inkomen is gegarandeerd.


Hoe regel ik mijn deeltijdpensioen?

De eerste stap is dat je werkgever akkoord moet gaan met het feit dat je minder gaat werken. Je werkgever mag nee zeggen, als hij maar wel goede, houdbare, argumenten kan geven. Geen goede opvolger kunnen vinden of problemen met het werkrooster zijn voorbeelden van goede argumenten. Is je werkgever wel akkoord dan kun je deeltijdpensioen aanvragen bij je pensioenfonds. Wanneer je langer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd deeltijdpensioen aanvraagt, moet je wel een intentieverklaring ondertekenen. Daarmee verklaar je dat je niet van plan bent om weer meer te gaan werken. Dit wordt door de Belastingdienst verplicht. Deze verplichting geldt dan weer niet als je binnen 5 jaar AOW gaat ontvangen.