Een distribuerende ETF is een type ETF waarbij de ontvangen dividenden aan jou als belegger worden uitgekeerd. Als bedrijven waar de ETF in belegt dividend uitkeren, dan wordt dit door de beheerders van de ETF aan jou uitgekeerd. Dit dividend wordt ontvangen op je beleggersrekening. In sommige gevallen ontvang je dividend per maand, maar vaak is dit per kwartaal, 6 maanden of per jaar.


Hoe herken je een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF herken je vaak aan de afkorting DIST aan het eind van de naam van de ETF. Het kan ook zijn dat er ACC staat. Dat betekent dat het gaat om een accumulerende ETF. Dit is een type ETF waarbij de ontvangen dividenden meteen in het fonds worden geïnvesteerd.


Wat is het voordeel van een distribuerende ETF?

Het grote voordeel van een distribuerende ETF is dat je (onder voorbehoud) zeker bent van een vaste inkomstenstroom. Het gemiddelde dividend dat wordt uitgekeerd ligt gemiddeld tussen de 3 en 5% per jaar, afhankelijk van het bedrijf. Dit is 'zeker' rendement waar je weer zelf nieuwe beleggingen van aan kunt kopen.


Wat is het nadeel van een distribuerende ETF?

Omdat dit type ETF dividend uitkeert, zal er dividendbelasting betaald moeten worden. Dividendbelasting is de belasting die bedrijven betalen over de winst (dividend) die ze uitkeren aan hun aandeelhouders.


Wat is het risico van een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF, bevat net als alle andere ETF's, risico's. Zo is het behalen van een positief rendement niet gegarandeerd. Daarnaast is er ook geen garantie dat er daadwerkelijk dividend wordt uitgekeerd. Bedrijven kunnen er namelijk voor kiezen om de dividendbetaling op te schorten, te verlagen of helemaal met de uitkeringen te stoppen.


Lees ook: Het belang van dividend (voor beleggers)


In welke distribuerende ETF's belegt Semmie?

Semmie belegt niet in distribuerende ETF's, enkel in accumulerende ETF's.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: