Wat is dividendbelasting?
Dividendbelasting is de belasting die bedrijven betalen over de winst (dividend) die ze uitkeren aan hun aandeelhouders. De dividendbelasting voor Nederlandse bedrijven bedraagt 15%. Dit bedrag wordt aan de Belastingdienst betaald door het bedrijf dat het dividend uitkeert. Ontvang je als belegger dividend, dan kun je via je aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting de ingehouden dividendbelasting mogelijk verrekenen.
De invloed van het vestigingsland op dividendbelasting
De hoogte van de dividendbelasting is afhankelijk van het vestigingsland van de uitkerende partij. Een in Nederland gevestigd beleggingsfonds moet bijvoorbeeld 15% dividendbelasting inhouden, net als in Luxemburg. In andere landen kan het tarief echter verschillen. Zo is de dividendbelasting in de Verenigde Staten 30% en in Ierland 0%.
Niet alleen het vestigingsland van de uitkerende partij bepaalt de uiteindelijk verschuldigde dividendbelasting. Dit is mede-afhankelijk van het land waar de ontvanger gevestigd is. Dit komt omdat veel landen onderling belastingverdragen hebben.
Hiermee wordt voorkomen dat ontvangers van buitenlands dividend meer dividendbelasting betalen dan dat er in hun vestigingsland wordt ingehouden op binnenlands dividend. Het verdrag zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet het Amerikaanse tarief van 30%, maar het Nederlandse tarief van 15% moet betalen wanneer je dividend ontvangt van een Amerikaans aandeel.
Ook interessant
Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens
de pagina’s van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit
onderwerp: