Een dividendlek, ook wel dividendlekkage genoemd, is het verschil in de belasting die je over je dividend betaalt, waarbij je het verschil niet terug kan vorderen via de belastingaangifte. De reden hiervoor is dat verschillende landen ook verschillende dividendbelastingen aanhouden. Zo betaal je in Nederland bijvoorbeeld 15% dividendbelasting, maar in de Verenigde Staten 30%. Afhankelijk van de belastingverdragen tussen de landen, kan je dit wel, niet, of gedeeltelijk terugkrijgen. Als je niet het volledige verschil terug kan krijgen spreken we van een dividendlek.


Oorzaken dividendlek

De oorzaak van het ontstaan van een dividendlek is het verschil in belastingtarieven die gelden voor dividend. Als je bijvoorbeeld een aandeel of beleggingsfonds uit de Verenigde Staten bezit, dan wordt er 30% belasting geheven op het dividend dat wordt uitgekeerd. Het dividend dat je ontvangt is dus het netto dividend. Wanneer je jaarlijkse belastingaangifte doet kan je de rest vaak terugvragen. Dat is wel afhankelijk van welk belastingverdrag Nederland heeft met het desbetreffende land. Soms kun je het gehele bedrag terugvragen, dan is er niets aan de hand. Lukt dat echter niet, spreken we van een dividendlek. Je hebt dan kort gezegd te veel belasting betaald over het uitgekeerde dividend.

Ook kan er sprake zijn van een dividendlek als je aan indexbeleggen doet. Je koopt die indices via een beleggingsinstelling. Het kan dan zijn dat de beleggingsinstelling en de onderliggende aandelen allebei dividend uitkeren waar op beide ook dividendbelasting ingehouden wordt.


Dividendlek & Semmie

Bij Semmie beleggen we in een mix van aandelen- en obligatiefondsen. Omdat er bij obligaties geen sprake is van het uitkeren van dividend, is daar nooit sprake van een mogelijk dividendlek. Het dividend van onze aandelenfondsen wordt automatisch herbelegd. Daardoor kan er ook bij onze aandelenfondsen geen sprake zijn van een dividendlek.