Een dividendlek, ook wel dividendlekkage genoemd, is het verschil in de belasting die je over je dividend betaalt, waarbij je het verschil niet terug kan vorderen via de belastingaangifte. De reden hiervoor is dat verschillende landen ook verschillende dividendbelastingen aanhouden. Zo betaal je in Nederland bijvoorbeeld 15% dividendbelasting, maar in de Verenigde Staten 30%. Afhankelijk van de belastingverdragen tussen de landen, kan je dit wel, niet, of gedeeltelijk terugkrijgen. Als je niet het volledige verschil terug kan krijgen spreken we van een dividendlek.


Oorzaken dividendlek

De oorzaak van het ontstaan van een dividendlek is het verschil in belastingtarieven die gelden voor dividend. Als je bijvoorbeeld een aandeel of beleggingsfonds uit de Verenigde Staten bezit, dan wordt er 30% belasting geheven op het dividend dat wordt uitgekeerd. Het dividend dat je ontvangt is dus het netto dividend. Wanneer je jaarlijkse belastingaangifte doet kan je de rest vaak terugvragen. Dat is wel afhankelijk van welk belastingverdrag Nederland heeft met het desbetreffende land. Soms kun je het gehele bedrag terugvragen, dan is er niets aan de hand. Lukt dat echter niet, spreken we van een dividendlek. Je hebt dan kort gezegd te veel belasting betaald over het uitgekeerde dividend.

Ook kan er sprake zijn van een dividendlek als je aan indexbeleggen doet. Je koopt die indices via een beleggingsinstelling. Het kan dan zijn dat de beleggingsinstelling en de onderliggende aandelen allebei dividend uitkeren waar op beide ook dividendbelasting ingehouden wordt.


Dividendlek & Semmie

Bij Semmie beleggen we in een mix van aandelen- en obligatiefondsen. Omdat er bij obligaties geen sprake is van het uitkeren van dividend, is daar nooit sprake van een mogelijk dividendlek.

De aandelenfondsen waar we in beleggen zijn onder beheer van ACTIAM en UBS. ACTIAM heeft ervoor gekozen om een fiscale beleggingsinstelling (FBI) te zijn. Een FBI moet 15% Nederlandse dividendbelasting inhouden over het dividend die het uitkeert. Wanneer dit gebeurt ontvang je als belegger dus 85% van de totale dividenduitkering. Later, bij het invullen van de belastingaangifte, kan je de 15% dividendbelasting terugkrijgen.

De fondsen van UBS vallen onder Luxemburgs recht. Met Luxemburg heeft Nederland een belastingverdrag waardoor er geen extra dividendbelasting hoeft te worden betaalt. De 15% is dus ook hier de max.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.