Een dividendlek, ook wel dividendlekkage genoemd, is het verschil in de belasting die je over je dividend betaalt, waarbij je het verschil niet terug kan vorderen via de belastingaangifte. De reden hiervoor is dat verschillende landen ook verschillende dividendbelastingen aanhouden. Zo betaal je in Nederland bijvoorbeeld 15% dividendbelasting, maar in de Verenigde Staten 30%. Afhankelijk van de belastingverdragen tussen de landen, kan je dit wel, niet, of gedeeltelijk terugkrijgen. Als je niet het volledige verschil terug kan krijgen spreken we van een dividendlek.


Oorzaken dividendlek

De oorzaak van het ontstaan van een dividendlek is het verschil in belastingtarieven die gelden voor dividend. Als je bijvoorbeeld een aandeel of beleggingsfonds uit de Verenigde Staten bezit, dan wordt er 30% belasting geheven op het dividend dat wordt uitgekeerd. Het dividend dat je ontvangt is dus het netto dividend. Wanneer je jaarlijkse belastingaangifte doet kan je de rest vaak terugvragen. Dat is wel afhankelijk van welk belastingverdrag Nederland heeft met het desbetreffende land. Soms kun je het gehele bedrag terugvragen, dan is er niets aan de hand. Lukt dat echter niet, spreken we van een dividendlek. Je hebt dan kort gezegd te veel belasting betaald over het uitgekeerde dividend.

Ook kan er sprake zijn van een dividendlek als je aan indexbeleggen doet. Je koopt die indices via een beleggingsinstelling. Het kan dan zijn dat de beleggingsinstelling en de onderliggende aandelen allebei dividend uitkeren waar op beide ook dividendbelasting ingehouden wordt.


Dividendlek & Semmie

Bij Semmie beleggen we in een mix van aandelen- en obligatiefondsen. Omdat er bij obligaties geen sprake is van het uitkeren van dividend, is daar nooit sprake van een mogelijk dividendlek.

De aandelenfondsen waar we in beleggen zijn onder beheer van ACTIAM en UBS. ACTIAM heeft ervoor gekozen om een fiscale beleggingsinstelling (FBI) te zijn. Een FBI moet 15% Nederlandse dividendbelasting inhouden over het dividend die het uitkeert. Wanneer dit gebeurt ontvang je als belegger dus 85% van de totale dividenduitkering. Later, bij het invullen van de belastingaangifte, kan je de 15% dividendbelasting terugkrijgen.

De fondsen van UBS vallen onder Luxemburgs recht. Met Luxemburg heeft Nederland een belastingverdrag waardoor er geen extra dividendbelasting hoeft te worden betaalt. De 15% is dus ook hier de max.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie