Met duration wordt de rentegevoeligheid van obligaties uitgedrukt. Rente – bijvoorbeeld op spaargeld – heeft een belangrijke invloed op de waarde van een obligatie. Gaat de rente omhoog, dan daalt doorgaans de waarde van obligaties.

De ene obligatie is gevoeliger voor een rente dan de ander. Om te weten hoe gevoelig, gebruiken beleggers de duration. Een duration van 1 betekent dat als de rente 1% stijgt, de waarde van de obligatie 1% daalt.

De duration is een rekensom voor de effectieve looptijd van een obligatie – de resterende looptijd én de rentevergoedingen (coupons) die je nog gaat ontvangen. Een obligatie die nog lang loopt – een hoge duration - is gevoeliger voor een rentestijging.

In het geval van een obligatiefonds (verschillende obligaties in één fonds) is de duration het gewogen gemiddelde van de effectieve looptijden van de obligaties in het fonds.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie