Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij goede rendementen gecombineerd worden met goede vooruitzichten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander én de planeet. Omdat de groei van je vermogen niet ten koste van alles hoeft te gaan.


Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarmee je niet alleen een mooi rendement wil behalen, maar ook rekening houdt met mens, milieu en het klimaat. Je denkt dus niet alleen na over je eigen toekomst, maar ook over die van anderen en de planeet. Duurzaam beleggen wordt ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd.


Waarom zou je duurzaam beleggen?

Er moet dringend actie worden ondernomen om problemen zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en biodiversiteitsverlies aan te pakken. Gelukkig kun je daar zelf een bijdrage aan leveren door duurzaam te investeren. Wanneer je jouw geld in een bedrijf investeert, krijgt dat bedrijf immers de kans om zich te ontwikkelen.

Bij duurzaam beleggen investeer je jouw geld niet in bedrijven die een negatieve impact op de wereld hebben, maar laat je het geld juist stromen naar bedrijven die het beste voor hebben met mens en planeet. Bovendien: hoe meer mensen ervoor kiezen om duurzaam te beleggen, hoe meer druk het gehele bedrijfsleven voelt om serieus aan de slag te gaan met duurzaamheid.


Het rendement van duurzaam beleggen

Beleggen doe je natuurlijk in de hoop op een mooi rendement. Gelukkig levert duurzaam beleggen je niet alleen een goed gevoel op; het loont om te beleggen in bedrijven die duurzaamheid serieus nemen.

Deze bedrijven zijn namelijk toekomstbestendig. Onderzoeken hebben aangetoond dat duurzame bedrijven een gezonder toekomstperspectief hebben en ook een grotere kans hebben om langer te bestaan. De duurzame resultaten van een onderneming beïnvloeden de financiële resultaten positief.

Duurzaam beleggen betekent dus niet dat je in hoeft te leveren op rendement. Dat het juist ook kan zorgen voor een hoger rendement, laat onderstaande grafiek zien. In de grafiek wordt de koers van de MSCI World Index (een wereldwijde aandelenindex) vergeleken met de duurzame variant van deze index.


Rendement MSCI World index vs. zijn duurzame tegenhanger


Het betere rendement voor de duurzame variant van de index komt onder andere omdat:

 • De tevredenheid van werknemers bij duurzame bedrijven hoger is. Daardoor leveren ze betere prestaties op het werk en blijven ze langer. Ook de grotere diversiteit in het personeelsbestand heeft een positieve relatie met de resultaten.
 • Duurzame bedrijven meer innoveren en daarom beter zijn voorbereid op de toekomst.
 • Overheden steeds meer regels en rapportageverplichtingen opstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. Dit leidt tot extra kosten waardoor het resultaat in sommige sectoren tot wel 50% kan dalen. Duurzame bedrijven hebben hier veel minder last van.
 • De meeste faillissementen plaatsvinden onder bedrijven met een slechte ESG-score. Faillissementen hebben logischerwijs een grote negatieve invloed op het rendement.


Benieuwd hoeveel duurzaam beleggen jouw kan opleveren? Bereken jouw verwachte rendement


Hoe kun je duurzaam beleggen bij Semmie?

Bij Semmie snappen we dat niet iedere belegger hetzelfde is. Wij bieden daarom 2 duurzame modelportefeuilles aan. Onze ESG-portefeuille focust op duurzaamheid in combinatie met lage fondskosten. Met onze impact portefeuille kies je voor de groenste vorm van beleggen. Deze portefeuille richt zich op het actief bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en een klimaatrobuuste economie.


ESG beleggen

 • Uitsluiting wapens, tabak en kolen
 • Houdt rekening met ESG-scores


ESG beleggen is een vorm van duurzaam beleggen die is gebaseerd op het simpele idee dat bedrijven pas een goed en duurzaam rendement kunnen leveren als ze waarde creëren. Dit kan waarde zijn voor stakeholders zoals de werknemers, de klanten en leveranciers. Maar dit kan ook waardecreatie voor het milieu en de maatschappij zijn.

Zolang er maar niet alleen aan de eigenaren van het bedrijf wordt gedacht. Je belegt bij deze vorm van beleggen in bedrijven die in hun bedrijfsvoering rekening houden met wat het beste is voor het milieu, de mens en de maatschappij. Dit doe je in onze duurzame ESG portefeuille.

Meer over ESG beleggen


Impactbeleggen

 • Focus op maximale duurzame impact
 • Draagt bij aan het klimaatakkoord


Impactbeleggen wordt vaak gezien als de groenste vorm van duurzaam beleggen. Je belegt namelijk in bedrijven die actief bezig zijn om op een duurzame manier impact te maken op de wereld. Deze bedrijven ontwikkelen duurzame oplossingen of zijn actief bezig om duurzaam te ondernemen en hun CO 2-uitstoot te minimaliseren. Dit doe je in onze impact portefeuille.

Meer over impactbeleggen


Hoe selecteert Semmie duurzame beleggingen?

Het uitgangspunt bij het samenstellen van onze duurzame beleggingsportefeuilles is dat we kiezen voor een goed gespreide verdeling van beleggingen. Zo minimaliseren we de risico’s terwijl we het rendement maximaliseren.

 1. Semmie stelt van tevoren de duurzaamheidseisen vast waar fondsen tenminste aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor onze duurzame beleggingsportefeuilles.
 2. We brengen de duurzaamheidsrisico’s in kaart.
 3. Met een focus op goede spreiding en de lange termijn vullen we onze beleggingsportefeuilles met duurzame beleggingsfondsen. Open jij een rekening bij Semmie, dan beleg je dus automatisch duurzaam.


Duurzaam beleggen bij Semmie

Zet eenvoudig je geld aan het werk voor jou én de planeet. Het enige wat je hoeft te doen is geld storten en je portefeuille kiezen. Wij doen de rest.


Duurzaamheid als norm
Bij Semmie kun je alleen maar duurzaam investeren. Sinds de oprichting hebben we gekozen voor duurzame aandelen- en obligatiefondsen met een bewezen track record.


Geen verborgen kosten
Wij geloven in transparantie. We hebben geen verborgen agenda’s en verschuilen ons niet achter kleine lettertjes. We rekenen een beheerfee van 0,75%. That’s it.


Jouw vermogen in eigen hand
Via de app volg je 24/7 de prestaties van je duurzame beleggingen en stort eenvoudig geld op je Semmie rekening via iDEAL of een automatische incasso.


Klaar om duurzaam te beleggen?

ESG beleggen

Impactbeleggen

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.