Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij goede rendementen gecombineerd worden met goede vooruitzichten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander én de planeet. Omdat de groei van je vermogen niet ten koste van alles hoeft te gaan.


Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarmee je niet alleen een mooi rendement wil behalen, maar ook rekening houdt met mens, milieu en het klimaat. Je denkt dus niet alleen na over je eigen toekomst, maar ook over die van anderen en de planeet. Duurzaam beleggen wordt ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd.


Waarom zou je duurzaam beleggen?

Er moet dringend actie worden ondernomen om problemen zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid en biodiversiteitsverlies aan te pakken. Gelukkig kun je daar zelf een bijdrage aan leveren door duurzaam te investeren. Wanneer je jouw geld in een bedrijf investeert, krijgt dat bedrijf immers de kans om zich te ontwikkelen.

Bij duurzaam beleggen investeer je jouw geld niet in bedrijven die een negatieve impact op de wereld hebben, maar laat je het geld juist stromen naar bedrijven die het beste voor hebben met mens en planeet. Bovendien: hoe meer mensen ervoor kiezen om duurzaam te beleggen, hoe meer druk het gehele bedrijfsleven voelt om serieus aan de slag te gaan met duurzaamheid.


Het rendement van duurzaam beleggen

Beleggen doe je natuurlijk in de hoop op een mooi rendement. Gelukkig levert duurzaam beleggen je niet alleen een goed gevoel op; het loont om te beleggen in bedrijven die duurzaamheid serieus nemen.

Deze bedrijven zijn namelijk toekomstbestendig. Onderzoeken hebben aangetoond dat duurzame bedrijven een gezonder toekomstperspectief hebben en ook een grotere kans hebben om langer te bestaan. De duurzame resultaten van een onderneming beïnvloeden de financiële resultaten positief.

Duurzaam beleggen betekent dus niet dat je in hoeft te leveren op rendement. Dat het juist ook kan zorgen voor een hoger rendement, laat onderstaande grafiek zien. In de grafiek wordt de koers van de MSCI World Index (een wereldwijde aandelenindex) vergeleken met de duurzame variant van deze index.


Rendement MSCI World index vs. zijn duurzame tegenhanger


Het betere rendement voor de duurzame variant van de index komt onder andere omdat:

  • De tevredenheid van werknemers bij duurzame bedrijven hoger is. Daardoor leveren ze betere prestaties op het werk en blijven ze langer. Ook de grotere diversiteit in het personeelsbestand heeft een positieve relatie met de resultaten.
  • Duurzame bedrijven meer innoveren en daarom beter zijn voorbereid op de toekomst.
  • Overheden steeds meer regels en rapportageverplichtingen opstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. Dit leidt tot extra kosten waardoor het resultaat in sommige sectoren tot wel 50% kan dalen. Duurzame bedrijven hebben hier veel minder last van.
  • De meeste faillissementen plaatsvinden onder bedrijven met een slechte ESG-score. Faillissementen hebben logischerwijs een grote negatieve invloed op het rendement.