Een duurzaamheidsrisico is een gebeurtenis op Environment (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur)-gebied die mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de waarde van een belegging. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van beleggingen in zeer CO2-intensieve sectoren. Die waarde zou – als gevolg van het risico van klimaatverandering – kunnen gaan dalen, omdat het businessmodel van die bedrijven op de lange termijn niet houdbaar is.


Voorbeeld van een duurzaamheidsrisico:

In 2010 werd oliemaatschappij BP hoofdrolspeler in een milieuramp: na een explosie op een boorplatform stroomde er bijna 3 maanden lang olie de zee in. Dit had enorme gevolgen voor het milieu. Dieren stierven en koraalriffen werden bedreigd. Ook kon er niet meer gevist worden in het getroffen gebied.

De milieuramp had zijn uitwerking op het aandeel van het beursgenoteerde bedrijf. Zo zag BP maar liefst €90 miljard aan beurswaarde verdampen als gevolg van het verantwoordelijk zijn voor de ramp.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie