Het endowment effect (in het Nederlands: eigendomseffect of bezitseffect) is een economisch en psychologisch fenomeen waarbij we de waarde overschatten van iets wat we bezitten, ongeacht hoeveel het daadwerkelijk waard is. Als je iets bezit, of je hebt een gevoel van eigendom, dan ga je het product onbewust meer waarde geven dan dat het daadwerkelijk waard is. Dit komt omdat mensen bezit associëren met controle, identiteit en waardevolle emoties en ervaringen.

Daarom geven marketeers ook graag gratis proefabonnementen, laten autodealers je zonder problemen een proefrit maken en geven uitgevers zonder problemen een krant weg in de winkelstraat. Doordat je het product (tijdelijk) bezit, geef je het waarde. En vaak is jouw waardering hoger dan dat het daadwerkelijk waard is.


Het endowment effect en beleggen

Ook op de beurs treed het endowment effect in werking. Het endowment effect kan invloed hebben op beleggers door hun waardering voor bezit te beïnvloeden en hun bereidheid om deze te verkopen wanneer dat de beste keuze is. Beleggers die het endowment effect ervaren, zullen waarschijnlijk niet snel geneigd zijn om een belegging te verkopen omdat ze meer waarde geven aan de belegging dan dat die daadwerkelijk waard is. Dit kan betekenen dat ze vast blijven houden aan slecht presterende beleggingen en kansen mislopen. Het endowment effect kan ook leiden tot het overwaarderen van beleggingen die de belegger al bezit, en het onderwaarderen van beleggingen die ze niet bezitten. Hierdoor kan het de lange termijn beleggingsbeslissingen negatief beïnvloeden en daardoor leiden tot het mislopen van rendement


Emoties bij beleggen

Als het om het succes van je beleggingen gaat is je grootste vijand niet de onvoorspelbaarheid van de beurs of de onverwachte gebeurtenissen in de wereld. Dat ben je toch echt zelf. Althans, als je veel kenners moet geloven. Ons gedrag, en dan voornamelijk ons gedrag dat voorkomt uit emoties beïnvloeden hoe succesvol we zijn als we beleggen. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens het artikel Emoties bij beleggen: op deze valkuilen moet je letten.


Gerelateerde begrippen

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: