Met een ESG portefeuille investeer je vooral in bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen: ze scoren hoog op de criteria waarop wordt beoordeeld hoe duurzaam een bedrijf is. Dit zijn de ESG-criteria: Environment, Social en Governance.

In een ESG portefeuille vind je daarom vooral bedrijven terug die het beste voor hebben met het klimaat, mens & maatschappij én een goed bestuur hebben. ESG is gebaseerd op het simpele idee dat bedrijven pas een goed en duurzaam rendement kunnen leveren als ze waarde creëren. Dit kan waarde zijn voor stakeholders zoals de werknemers, de klanten en leveranciers. Maar dit kan ook waardecreatie voor het milieu en de maatschappij zijn. Zolang er maar niet alleen aan de eigenaren van het bedrijf wordt gedacht.


ESG portefeuille en rendement

Bij beleggen draait het natuurlijk om rendement, maar het hoeft niet ten koste van alles te gaan. Beleg je in een ESG portefeuille, dan wegen sociaal rendement en financieel rendement ongeveer net zo zwaar.


De ESG portefeuille van Semmie

Semmies ESG portefeuille zorgt ervoor dat er in ruim 4.500 bedrijven wordt belegd. Onze aandelenfondsen richten zich op de Verenigde Staten, Europa, Opkomende markten en Japan. Onze obligatiefondsen bestaan vooral uit Europese bedrijfsobligaties maar beide fondsen bestaan wel uit bedrijfsobligaties met een andere looptijd. De vernieuwde ESG portefeuille gaat bestaan uit de volgende fondsen:


Aandelenfondsen:

  • Amundi S&P 500 ESG UCITS ETF
  • UBS MSCI Europe ESG Universal Low Carbon Select ETF
  • iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF
  • iShares MSCI Japan ESG Screened UCITS ETF


Obligatiefondsen:

  • Amundi Index Euro Corporate Sri 0-3 ETF
  • SPDR® Bloomberg SASB Euro Corporate ESG UCITS ETF

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.