Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsproduct dat een beursindex volgt. Daarom worden ETF's ook wel trackers (van tracking = volgen) genoemd. Een ETF heeft heel veel weg van een beleggingsfonds waarin alle aandelen van de beursindex die het volgt zijn opgenomen in een identieke verhouding. De ETF kopieert daardoor de index bijna 1 op 1.

Wil je bijvoorbeeld beleggen in de hele AEX (de Nederlandse index met de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven qua beurswaarde), dan bestaat daar een ETF voor. Zo hoef je niet alle 25 aandelen te kopen van de bedrijven waar de AEX uit bestaat. Beleggen in een ETF is een relatief veilige manier omdat er sprake is van een grote mate van spreiding.


ETF's vs. beleggingsfondsen

Het grote verschil tussen ETF's en beleggingsfondsen ligt in de manier waarop ze beheerd worden. Waar beleggingsfondsen vaak actief beheerd worden, zijn ETF's vaak passief van aard. Daardoor zullen de kosten over het algemeen lager zijn. De fondsbeheerder van een beleggingsfonds wil namelijk ook een deel van de opbrengst krijgen. Dit zie je vaak terug in de kosten. Een ander verschil is de verhandelbaarheid. Beleggingsfondsen worden over het algemeen maar eenmaal per dag verhandeld. Een ETF is, net als bijvoorbeeld een aandeel, de hele dag door te verhandelen wanneer de beurs open is.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.