Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsproduct dat een beursindex volgt. Daarom worden ETF's ook wel trackers (van tracking = volgen) genoemd. Een ETF heeft heel veel weg van een beleggingsfonds waarin alle aandelen van de beursindex die het volgt zijn opgenomen in een identieke verhouding. De ETF kopieert daardoor de index bijna 1 op 1.

Wil je bijvoorbeeld beleggen in de hele AEX (de Nederlandse index met de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven qua beurswaarde), dan bestaat daar een ETF voor. Zo hoef je niet alle 25 aandelen te kopen van de bedrijven waar de AEX uit bestaat. Beleggen in een ETF is een relatief veilige manier omdat er sprake is van een grote mate van spreiding.


ETF's vs. beleggingsfondsen

Het grote verschil tussen ETF's en beleggingsfondsen ligt in de manier waarop ze beheerd worden. Waar beleggingsfondsen vaak actief beheerd worden, zijn ETF's vaak passief van aard. Daardoor zullen de kosten over het algemeen lager zijn. De fondsbeheerder van een beleggingsfonds wil namelijk ook een deel van de opbrengst krijgen. Dit zie je vaak terug in de kosten. Een ander verschil is de verhandelbaarheid. Beleggingsfondsen worden over het algemeen maar eenmaal per dag verhandeld. Een ETF is, net als bijvoorbeeld een aandeel, de hele dag door te verhandelen wanneer de beurs open is.