Euribor staat voor Euro Interbank Offerend Rate. Euribor is de rente waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro's verstrekken. De hoogte van Euribor heeft invloed op de hoogte van de rente die je krijgt op je spaargeld maar ook op de hoogte van de rente die je betaalt als je geld leent. Het heeft dus ook invloed op de hoogte van de hypotheekrente die je moet betalen.

Er zijn 8 verschillende Euribor tarieven, elk met een eigen looptijd: 1 week, 2 weken, 1 maand, 2 maanden, 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden en 1 jaar. Euribor is ontstaan in 1999, tegelijk met de introductie van de euro. Voor die tijd werd er gebruik gemaakt van een vergelijkbaar systeem: de Aibor.


Wat bepaalt de hoogte van Euribor?

Omdat de Euribor elke dag weer opnieuw wordt vastgesteld verschilt de hoogte van deze rente per dag. De hoogte is afhankelijk van veel verschillende factoren. De belangrijkste factor is de economische situatie in de wereld. Gaat het goed met de economie en is er veel vraag naar leningen, dan wordt lenen duurder. De stijgende vraag naar geld zorgt ervoor dat banken een hoger tarief rekenen als ze geld lenen. Als het economisch minder goed gaat, daalt de vraag en wordt lenen goedkoper.


Wat vertelt de Euribor ons?

Euribor verwijst in feite naar een reeks van acht geldmarkttarieven die overeenkomen met verschillende looptijden: 1 week, 2 weken, 1 maand, 2 maanden, 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden en 1 jaar-tarieven. Deze tarieven, die dagelijks worden bijgewerkt, vertegenwoordigen de gemiddelde rente die banken in de eurozone elkaar in rekening brengen voor leningen zonder onderpand. Euribor-tarieven zijn een belangrijke maatstaf voor een reeks in euro luidende financiële producten, waaronder hypotheken, spaarrekeningen, autoleningen en verschillende derivaten.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: