Euronext is een Europese beursmaatschappij die is ontstaan in 2000 na een fusie van de beurzen van Amsterdam (Amsterdam Exchanges), Parijs (ParisBourse) en Brussel (Brussels Exchanges).


Het ontstaan van Euronext

Euronext N.V. werd als holdingmaatschappij opgericht op 22 september 2000 met als doel op de grootste Europese financiële markt te worden. Bij de oprichting had Euronext dan ook al meteen vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. De expansiedrift van Euronext kreeg pas echt vorm door de overname van de beurs van Lissabon (de BVLP) in 2002. Verdere expansie mislukte doordat het Euronext niet lukte om de Deutsche Börse om de London Stock Exchange over te nemen.


NYSE Euronext

Op 2 juni 2006 deed de New York Stock Exchange (NYSE) een overnamebod op Euronext en boden circa €8 miljard. Het bod werd geaccepteerd en door de samenvoeging ontstond in april 2007 de grootste beurs ter wereld. Maar het geluk was van korte duur. In november 2013 komt NYSE Euronext namelijk in bezit van de Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs Intercontinental Exchange (ICE). En ICE had geen interesse in het bezitten van effectenbeurzen in Europa. Dit had tot gevolg dat Euronext zelf verder ging als beursgenoteerd bedrijf.


Euronext en overnames

Als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf ging de expansiedrift verder. Als eerste werd FastMatch, een elektronische valutahandelsplaats in 2017 overgenomen voor ruim $153 miljoen. In hetzelfde jaar werd bekend dat Euronext de Ierse beurs, de Irish Stock Exchange wilde kopen. Het bod van €137 miljoen werd geaccepteerd en daardoor trad ook deze beurs toe tot de Euronext groep.

Halverwege 2019 werd ook de Noorse beurs Oslo Børs overgenomen. In eerste instantie voor €625 miljoen. Maar ook het Amerikaanse NASDAQ inc. had interesse in de beurs. Na getrouwtrek over en weer, onenigheid tussen de aandeelhouders en het bestuur, bleek een bod van €690 miljoen voldoende.

De volgende toevoeging moet het Italiaanse Borsa Italiana worden. In september 2020 heeft Euronext een officieel bod uitgebracht op de Italiaanse beursuitbater. Wanneer de aandeel- en toezichthouders hun goedkeuring geven wordt de overname begin 2021 afgerond.