De factor A geeft een indicatie hoeveel pensioen er al voor jou is opgebouwd via jouw werkgever in een bepaald jaar. Als je jouw factor A weet, kan je ook berekenen hoeveel pensioen je nog mag opbouwen binnen jouw jaarruimte. Als je dit weet, kun je dit bedrag zelf pensioenbeleggen met fiscaal voordeel. Je vindt jouw factor A via jouw Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Ben je zzp'er, of bouw je geen pensioen op via je werkgever, dan heb je ook geen factor A.


Waar vind ik mijn factor A?

Je factor A is te vinden op de laatste pagina van het Uniform Pensioenoverzicht. Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is een document dat je jaarlijks krijgt van de uitvoerder waarbij je pensioen opbouwt.

Je UPO krijg je elk jaar per post opgestuurd door je pensioenuitvoerder. Ben je je UPO kwijt? Dan kan je inloggen met je DigiD op de website van je pensioenuitvoerder. Vaak wordt je persoonlijke documentatie aangeboden onder een kopje met de naam ‘Documenten’ of ‘Dossier’. Als je je UPO hebt gedownload scroll je naar de laatste pagina om je factor A in te zien.


Hoe werkt de factor A?

De factor A, die ook wel pensioenaangroei wordt genoemd vind je dus terug op je Uniform Pensioenoverzicht. Dat overzicht ontvang je elk jaar als je pensioen opbouwt en heeft altijd betrekking op het jaar ervoor. Ben je zzp'er, of bouw je geen pensioen op via je werkgever, dan heb je ook geen factor A.

Als er op je UPO van 2020 staat dat je factor A €500 is, dan betekent dat dat je in dat jaar €500 hebt gespaard voor je pensioen. Dat wil weer zeggen dat elk jaar dat je pensioen mag ontvangen, je €500 per jaar krijgt. Werk je 15 jaar in dezelfde pensioenregeling met hetzelfde salaris? Dan bouw je 15 x €500 = €7.500 pensioen per jaar op. Krijg je uiteindelijk 20 jaar pensioen, dan ontvang je dus in totaal €7.500 x 20 = €150.000.

Maar hoeveel kan je dan per maand verwachten? Daarvoor deel je de €7.500 door 12 (maanden). Dat is €625 bruto per maand. Onthoud wel: je salaris is natuurlijk niet elk jaar hetzelfde, en de pensioenregeling kan ook nog wijzigen. Dus voor elk jaar zal de opbouw net iets anders zijn. Maar toch geeft het een redelijk inzicht in wat je later precies aan pensioen kan verwachten.


Weet je niet wie je pensioenuitvoerder is?

Gelukkig is dat altijd terug te vinden via mijnpensioenoverzicht.nl. Dit is een website van de overheid waar je inzicht krijgt in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en het bedrag dat je kunt verwachten na pensionering.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.