De factor A geeft een indicatie hoeveel pensioen er al voor jou is opgebouwd via jouw werkgever in een bepaald jaar. Als je jouw factor A weet, kan je ook berekenen hoeveel pensioen je nog mag opbouwen binnen jouw jaarruimte. Als je dit weet, kun je dit bedrag zelf pensioenbeleggen met fiscaal voordeel. Je vindt jouw factor A via jouw Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Ben je zzp'er, of bouw je geen pensioen op via je werkgever, dan heb je ook geen factor A.


Factor A berekenen?

Je Factor A hoef je niet zelf te berekenen. De hoogte van het bedrag krijg je ieder jaar aangeleverd van je pensioenuitvoerder. Heb je in een jaar tijd meerdere werkgevers gehad? Dan tel je de Factor A’s wel zelf bij elkaar op. Vervolgens kun je de Factor A gebruiken om te berekenen hoeveel pensioen je nog mag opbouwen.


Waar vind ik mijn factor A?

Je factor A is te vinden op de laatste pagina van het Uniform Pensioenoverzicht. Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is een document dat je jaarlijks krijgt van de uitvoerder waarbij je pensioen opbouwt.

Je UPO krijg je elk jaar per post opgestuurd door je pensioenuitvoerder. Ben je je UPO kwijt? Dan kan je inloggen met je DigiD op de website van je pensioenuitvoerder. Vaak wordt je persoonlijke documentatie aangeboden onder een kopje met de naam ‘Documenten’ of ‘Dossier’. Als je je UPO hebt gedownload scroll je naar de laatste pagina om je factor A in te zien.


Weet je niet wie je pensioenuitvoerder is?

Gelukkig is dat altijd terug te vinden via mijnpensioenoverzicht.nl. Dit is een website van de overheid waar je inzicht krijgt in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en het bedrag dat je kunt verwachten na pensionering.


Hoe hoog is factor A?

De hoogte van de factor A varieert per persoon en per jaar, afhankelijk van je inkomsten en pensioenopbouw. Het bedrag van de factor A wordt uitgedrukt in euro's en laat zien hoeveel pensioen je in een specifiek jaar hebt opgebouwd. Het kan elk jaar anders zijn vanwege veranderingen in je inkomen, pensioenregeling en andere relevante factoren.


Hoe werkt de factor A?

De factor A, die ook wel pensioenaangroei wordt genoemd vind je dus terug op je Uniform Pensioenoverzicht. Dat overzicht ontvang je elk jaar als je pensioen opbouwt en heeft altijd betrekking op het jaar ervoor. Ben je zzp'er, of bouw je geen pensioen op via je werkgever, dan heb je ook geen factor A.

Als er op je UPO van 2024 staat dat je factor A €500 is, dan betekent dat dat je in dat jaar €500 hebt gespaard voor je pensioen. Werk je 15 jaar in dezelfde pensioenregeling met hetzelfde salaris? Dan bouw je 15 x €500 = €7.500 aan pensioen op.

Onthoud wel: je salaris is natuurlijk niet elk jaar hetzelfde, en de pensioenregeling kan ook nog wijzigen. Dus voor elk jaar zal de opbouw net iets anders zijn. Wie een inschatting wil van wat hij aan pensioen kan verwachten, kan hiervoor op mijnpensioenoverzicht.nl inloggen met zijn DigiD. Deze website neemt ook de AOW en pensioen dat je eventueel bij een eerdere werkgever hebt opgebouwd mee en laat je zien wat je elke maand aan pensioen kunt verwachten.


Factor A en het berekenen van je jaarruimte

De factor A is een belangrijk cijfer dat nodig is om je jaarruimte te berekenen, naast je totaal bruto jaarinkomen uit werk en uitkeringen (deze vind je op de aangifte inkomstenbelasting van het afgelopen jaar). Benieuwd wat je jaarruimte is? Gebruik dan onze jaarruimte calculator.

Je hebt de Factor A uit het vorige jaar nodig om de jaarruimte van dit jaar te berekenen. Wanneer je de jaarruimte van 2024 wilt berekenen, heb je dus de Factor A van 2023 nodig.


Maximale jaarruimte berekenen

Bereken je fiscale jaarruimte. Je jaarruimte van dit jaar bereken je aan de hand van gegevens van vorig jaar.
Let op: Aan deze berekening kunnen geen rechten ontleend worden. Ga voor een exacte berekening naar de website van de Belastingdienst.