Een financiële buffer is een financiële reserve die je kunt gebruiken om meteen onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen als ze zich voordoen. Stel je wasmachine gaat onverwachts kapot. Dan is het handig om meteen een vervanging te kunnen regelen. Met een financiële buffer heb je dus altijd geld beschikbaar voor noodgevallen.


Hoe groot moet mijn financiële buffer zijn?

Hoe groot jouw specifieke buffer moet zijn hangt af van een hoop verschillende factoren.

  • Je gezinssituatie: als je alleenstaand bent hoef je minder achter de hand te hebben dan wanneer je een gezin hebt.
  • Je woning: met een koopwoning heb je een hogere buffer nodig dan wanneer je huurt. Je hebt namelijk onderhoudskosten waar je rekening mee moet houden.
  • De waarde van je auto: het is belangrijk om te weten hoeveel geld je nodig hebt boven de inruilwaarde van je huidige auto als je je auto wilt of moet vervangen.


Gelukkig helpt de Nibud je met een handige rekentool uit de brand. Met de Nibud BufferBerekenaar kun je uitrekenen hoeveel geld jij achter de hand moet houden.


Welk bedrag wordt geadviseerd om minimaal aan te houden als financiële buffer?

Het Nibud adviseert om op dit moment (2021) als alleenstaande met een inkomen van €1.600 netto per maand en wonend in een huurwoning, €3.400 aan te houden als financiële buffer. Heb je een gezin, een koopwoning en/of een eigen auto, dan zal dit bedrag (significant) hoger zijn.


Hoe bouw je een financiële buffer op?

Er zijn enkele stappen die je kunt volgen om een financiële buffer op te bouwen. Net als dat Rome niet in één dag is gebouwt, zal een financiële buffer ook niet in één dag opgebouwd zijn. Houd daar wel rekening mee.

  1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven per maand.
  2. Kijk of je de uitgaven kunt verlagen en de inkomsten kunt verhogen. Beide opties helpen om een financiële buffer op te bouwen.
  3. Kom je evengoed geld tekort? Kijk dan of je grote kostenposten kunt verlagen. Zo zijn er online veel vergelijkingssites te vinden waar je de goedkoopste deals kunt scoren voor vaste lasten. Denk aan een vergelijkingssite voor je verzekeringen en je gas/elektriciteit aansluiting.
  4. Reserveer een bedrag voor je financiële buffer zodra er geld binnenkomt (bijvoorbeeld als je loon wordt gestort. Stel dit automatisch in.
  5. Heb je je financiële buffer bereikt? Kijk dan of je ook een potje kunt vullen voor bijvoorbeeld een vakantie of verhuizing. Zo bouw je nog meer zekerheid op