FIRE is de afkorting van Financial Independence Retire Early. Het is een groeiende beweging van mensen die de FIRE-principes toepassen met als doel om jaren eerder met pensioen te gaan dan zou moeten.

Ambitieuze millennials volgen vaak een simpele formule om dit doel te bereiken. Zo sparen ze een groot deel van hun inkomen (zo'n 50-70%), gecombineerd met een zuinig leven (minimalisme) én ze beleggen vaak in goedkope indexfondsen. Zo proberen ze om financiële onafhankelijkheid te bereiken.


Het doel van FIRE

Hoewel het niet voor iedereen zal gelden is een belangrijke mijlpaal voor de beweging het moment dat je financieel onafhankelijk (FI) wordt. Dit is het moment waarop je het geld dat je met je investeringen verdient, je uitgaven dekken.

Wanneer dit keerpunt is bereikt, is het aan jou om te kiezen of je nog wilt werken of al eerder met pensioen gaat (RE). Jij bepaalt vanaf dat moment hoe je je tijd en leven door gaat brengen.


Het ontstaan van FIRE

De belangrijkste ideeën achter de FIRE-beweging zijn afkomstig uit het boek Your Money or Your Life uit 1992, geschreven door Vicki Robin en Joe Dominguez, net als het boek Early Retirement Extreme uit 2010 van Jacob Lund Fisker.

Deze boeken vormen de basis voor het combineren van een minimalistisch leven met inkomen uit investeringen om financiële onafhankelijkheid te bereiken. In het boek van Fisker wordt met name het verband beschreven tussen de hoeveelheid geld die je moet (be)sparen en wanneer je dan eerder met pensioen zou kunnen gaan

Het blog Mr. Money Moustach is een belangrijke aanjager geweest voor de groeiende van de populariteit van de Financial Independent Retire Early beweging. Deze blogger begon al in 2011 met het delen van tips om FIRE te worden.

Sindsdien worden er steeds meer boeken en blogs over dit onderwerp volgeschreven en zijn er ook alle vele podcasts te beluisteren. Ook in Nederland wordt deze beweging steeds populairder met meerdere blogs en social media accounts die hun visie op het onderwerp met je delen.


Op weg naar financiële onafhankelijkheid

Bij Semmie zijn we geïnspireerd geraakt door de FIRE-beweging en financiële onafhankelijkheid. Daarom doken we dieper in de beweging en wat de aanhangers motiveert om mee te doen. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees dan ons artikel FIRE: Op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.