FIRE is de afkorting van Financial Independence Retire Early. Het is een groeiende beweging van mensen die de FIRE-principes toepassen met als doel om jaren eerder met pensioen te gaan dan zou moeten.

Ambitieuze millennials volgen vaak een simpele formule om dit doel te bereiken. Zo sparen ze een groot deel van hun inkomen (zo'n 50-70%), gecombineerd met een zuinig leven (minimalisme) én ze beleggen vaak in goedkope indexfondsen. Zo proberen ze om financiële onafhankelijkheid te bereiken.


Het doel van FIRE

Hoewel het niet voor iedereen zal gelden is een belangrijke mijlpaal voor de beweging het moment dat je financieel onafhankelijk (FI) wordt. Dit is het moment waarop je het geld dat je met je investeringen verdient, je uitgaven dekken.

Wanneer dit keerpunt is bereikt, is het aan jou om te kiezen of je nog wilt werken of al eerder met pensioen gaat (RE). Jij bepaalt vanaf dat moment hoe je je tijd en leven door gaat brengen.


Het ontstaan van FIRE

De belangrijkste ideeën achter de FIRE-beweging zijn afkomstig uit het boek Your Money or Your Life uit 1992, geschreven door Vicki Robin en Joe Dominguez, net als het boek Early Retirement Extreme uit 2010 van Jacob Lund Fisker.

Deze boeken vormen de basis voor het combineren van een minimalistisch leven met inkomen uit investeringen om financiële onafhankelijkheid te bereiken. In het boek van Fisker wordt met name het verband beschreven tussen de hoeveelheid geld die je moet (be)sparen en wanneer je dan eerder met pensioen zou kunnen gaan

Het blog Mr. Money Moustach is een belangrijke aanjager geweest voor de groeiende van de populariteit van de Financial Independent Retire Early beweging. Deze blogger begon al in 2011 met het delen van tips om FIRE te worden.

Sindsdien worden er steeds meer boeken en blogs over dit onderwerp volgeschreven en zijn er ook alle vele podcasts te beluisteren. Ook in Nederland wordt deze beweging steeds populairder met meerdere blogs en social media accounts die hun visie op het onderwerp met je delen.


Op weg naar financiële onafhankelijkheid

Bij Semmie zijn we geïnspireerd geraakt door de FIRE-beweging en financiële onafhankelijkheid. Daarom doken we dieper in de beweging en wat de aanhangers motiveert om mee te doen. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees dan ons artikel FIRE: Op weg naar financiële onafhankelijkheid.Welk bedrag heb je nodig om FIRE te worden?

Er is niet één bedrag dat we kunnen noemen waarbij je FIRE wordt, het verschilt namelijk van persoon tot persoon. Ieder persoon is namelijk verschillend. Dat komt omdat we allemaal anders leven, andere inkomsten en uitgaven hebben en daardoor ook een ander doel nastreven. Wat wel universeel is, is de onttrekkingsratio. De onttrekkingsratio is het percentage van het opgebouwde bedrag waar je jaarlijks van leeft en is 4%.

Als je daarom je jaarlijkse uitgaven met 25 vermenigvuldigd kom je erachter wat het bedrag is dat jij nodig hebt per jaar om FIRE te worden. In het onderstaande rekenvoorbeeld laten we zien hoe FIRE worden er in de praktijk uit kan zien bij maandelijkse uitgaven van €1.500, €2.000 en €2.500.


FIRE worden als je per maand €1.500 uitgeeft:

Maandelijkse uitgaven: €1.500
Jaarlijkse uitgaven: 12 x €1.500 = €18.000
Nodig om FIRE te worden: 25 x €18.000 = €450.000
4% rendement: 4% x €450.000 = €18.000


FIRE worden als je per maand €2.000 uitgeeft:

Maandelijkse uitgaven: €2.000
Jaarlijkse uitgaven: 12 x €2.000 = €24.000
Nodig om FIRE te worden: 25 x €24.000 = €600.000
4% rendement: 4% x €600.000 = €24.000


FIRE worden als je per maand €2.500 uitgeeft:

Maandelijkse uitgaven: €2.500
Jaarlijkse uitgaven: 12 x €2.500 = €30.000
Nodig om FIRE te worden: 25 x €30.000 = €750.000
4% rendement: 4% x €750.000 = €30.000


Een iets mildere variant van FIRE: HOT

Naast FIRE is er nog een iets mildere variant gericht op financiële onafhankelijkheid: HOT. HOT staat voor Happy, Opportunity-rich en Time-rich. Happy wordt vaak vervangen door Healthy. HOT is gericht op balans: balans in het leven, in geluk, in werk/vrije tijd en in waar je je middelen aan uit geeft. Deze balans is een belangrijk verschil met de FIRE-beweging en financiële onafhankelijkheid; waar veel moet worden opgeofferd om zo snel mogelijk FIRE te zijn.


Wat zijn de verschillen tussen FIRE en HOT?

Het grootste verschil tussen FIRE en HOT is dat FIRE zich richt op financiële onafhankelijkheid en het liefst zo snel mogelijk met pensioen te gaan. HOT en FIRE hebben een grote overlap op het gebied van met minder leven, een financiële buffer opbouwen en slim beleggen. Bij FIRE richt je je alleen op de lange termijn om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn, HOT richt zich op de korte termijn om een actieve balans in dagelijkse bezigheden en geluk te vinden.


FIRE worden door te beleggen

Veel mensen die FIRE willen worden zijn veel bezig met hun financiën om (zo veel mogelijk) inkomen te genereren. Veel aanhangers zijn daarom aan het beleggen. Door te beleggen in goedkope beleggingsfondsen houden ze de kosten zo laag mogelijk bij een zo hoog mogelijk rendement.


Gerelateerde begrippen

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: