FIRO staat voor Financial Independence Retire Often. Het doel van FIRO-aanhangers is niet om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan maar om vaak een tussenpensioen te nemen. Denk hierbij aan het nemen van een tussenjaar om op vakantie te gaan naar een ver land of om gewoon de tijd te nemen om aan je gezin te besteden. De tijd hiervoor kun je krijgen door het opnemen van onbetaald verlof of, als dat niet mogelijk is, om je baan op te zeggen.

Je vrije tijd kun je dan vrij invullen. Maar het is ook een mooie manier om even terug te kijken. Ben je blij met hoe het gaat? Sta je in het leven waar je wilde staan en gaat je carrière nog de goeie kant op? Even van het gas af gaan geeft je de mogelijkheid om de tijd te nemen om terug te kijken en goed na te denken over wat je in de toekomst wil en wat je gelukkig maakt.

In de tijd voor of na zo’n tussenperiode streef je wel naar financiële onafhankelijkheid en bouw je vermogen op. Dat doe je door een groot deel van je inkomsten te sparen, zuinig te leven en door te beleggen.


Verschil tussen FIRO en FIRE

Het verschil tussen FIRO en FIRE is het moment waarop je met pensioen wilt gaan. Waar Financial Independence Retire Early erop gericht is om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan, en met pensioen te blijven, is Financial Independence Retire Often erop gericht om meer dan één keer met pensioen te gaan. Daartegenover staat dat het financiële onafhankelijkheidsstuk wel bij beide bewegingen hetzelfde zijn.