Hoeveel rente je ontvangt voor jouw spaargeld en beleggingsproducten als obligaties, hangt af van uiteenlopende rentestanden, waaronder de geldmarktrente en de kapitaalmarktrente. Deze termen komen dan ook vaak voorbij in het economische nieuws. Maar wat is de geldmarktrente, ook wel korte rente genoemd, precies?


Wat is rente?

Om goed te begrijpen wat het begrip precies inhoudt, doen we eerst even een stapje terug. Een kleine opfrisser: rente is de vergoeding die wordt ontvangen voor het uitlenen van geld. Een voorbeeld hiervan is de rente die je van de bank krijgt op je spaargeld.

Als jij geld op je spaarrekening zet, kan de bank dit gebruiken om kredieten aan anderen te verstrekken. In ruil daarvoor krijg jij een vergoeding: de rente. Op je spaargeld is deze vaak niet erg hoog, omdat je jouw geld immers altijd van jouw spaarrekening kan halen.

Ook als je belegt in obligaties, ontvang je rente (dit heet couponrente).


Geldmarktrente betekenis

Met het begrip geldmarktrente wordt de rente bedoelt die je krijgt of betaalt op kortlopende leningen of investeringen met een looptijd van minder dan een jaar, zoals bijvoorbeeld je spaarrekening. Deze rente wordt daarom ook wel de korte rente genoemd.

Hoe hoog de geldmarkterente is, wordt bepaald door centrale banken als de Europese Centrale Bank (ECB). Jouw bank kan immers ook geld lenen bij de ECB, die daarvoor bepaalde rentetarieven vastlegt. Dit wordt ook wel de refirente genoemd.

Verlaagt de ECB de refirente, dan wordt lenen goedkoper. Dit heeft ook invloed op de rente die je op je spaargeld ontvangt. Ook de rentemarkt wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Wanneer het voor jouw bank voordeliger is om bij de ECB geld te lenen, wordt de vergoeding op jouw spaargeld minder hoog. Stijgt de geldmarktrente juist? Dan stijgt de spaarrente vaak ook.


Waarom verhogen centrale banken de rente?

Het verhogen of verlagen van de rente wordt ingezet door centrale banken om de economie te vertragen of juist een impuls te geven. Door de rente te verhogen, wordt lenen duurder, waardoor ondernemingen en consumenten minder geneigd zijn om geld te lenen en investeringen te doen. Daardoor vertraagt de economie en neemt de inflatie af.

Verlagen centrale banken de rente juist? Dan gebeurt het omgekeerde: het wordt goedkoper om te lenen, waardoor ondernemingen en consumenten eerder investeringen zullen doen.


Verschil met kapitaalmarktrente

Als men op economisch niveau over rente spreekt, kan dit zowel over de geldmarktrente als de kapitaalmarktrente gaan. De geldmarktrente is de rente op kortlopende leningen, de kapitaalmarktrente de rente op langlopende leningen. Meer weten? Lees hier wat de kapitaalmarktrente precies inhoudt.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: