Goud wordt al eeuwenlang gezien als een schaars en kostbaar goed. In vroegere tijden werd het edelmetaal al gebruikt als valuta en werd het gezien als symbool van macht, overwinning en rijkdom. Dat goud al zo lang wordt beschouwd als kostbaar goed toont de stabiliteit van het edelmetaal, en zijn aantrekkingskracht door de tijd heen, aan.

Goud wordt daarom door beleggers vaak gezien als een slimme investering: het is een schaars goed en daarom blijft het redelijk stabiel in waarde, ook als er sprake is van een economische slechte tijd. De opvatting is zelfs zo dat wanneer de aandelenkoersen dalen, de goudprijs stijgt.


Mogelijkheden van beleggen in goud

Er zijn meerdere manieren om te beleggen in goud. Een goudklomp in bezit hebben spreekt het meest tot de verbeelding, maar er zijn natuurlijk meerdere manieren om te beleggen in dit edelmetaal. Bij Semmie kan je trouwens niet beleggen in goud. Een opsomming:


Fysiek beleggen in goud: Je hebt het edelmetaal volledig in bezit. Dit kan bijvoorbeeld via een goudklomp, een amulet van goud of een goudstaaf. Maar denk ook aan het bezitten van sieraden: een gouden ring of horloge zijn andere manieren om direct te investeren in goud.


Indexfondsen: Beleggen in goud kan ook via goudtrackers en ETF’s die via onderliggende fondsen in fysiek goud beleggen. Het nadeel van beleggen op deze manier is dat je het goed niet fysiek in bezit hebt maar dat de waarde van je belegging de waardeontwikkeling van de goudprijs volgt.


Mijnbouwsector: Een andere indirecte manier om te beleggen in goud is om te beleggen in de mijnbouwsector. Je belegt dan in de bedrijven die het goud uit de grond halen. De aandelen van deze bedrijven zijn zeer volatiel omdat de waarde van bedrijven in de mijnbouwsector door tal van factoren beïnvloed worden.

De productiekosten, belastingen, vergunningen en andere onvoorziene uitgaven zorgen ervoor dat de waardeontwikkeling van dit soort beleggingen onvoorspelbaar zijn. Het is dan ook vooral een investering voor de speculatieve belegger.