Wat betekent greenwashing?
We spreken van greenwashing wanneer een bedrijf of organisatie meer tijd en geld besteedt aan het promoten van zichzelf als milieuvriendelijk dan aan het minimaliseren van hun impact op het milieu.
Greenwashing wordt gezien als een marketingmiddel dat is bedoeld om goederen en diensten groener te laten lijken dan ze zijn, met het doel dat mensen er meer van aanschaffen.
Bedrijven die betrokken zijn bij greenwashing, kunnen bijvoorbeeld beweren dat hun producten van gerecyclede materialen zijn of energiebesparende voordelen hebben. Hoewel sommige uitspraken gedeeltelijk waar kunnen zijn, overdrijven bedrijven die zich bezighouden met greenwashing doorgaans hun claims of de voordelen van hun product in een poging consumenten te overtuigen.
Voorbeelden van greenwashing
De term greenwashing stamt uit de jaren zestig toen de Amerikaanse hotelindustrie een van de meest bekende voorbeelden van greenwashing bedacht. Men plaatste mededelingen in hotelkamers waarin ze gasten vroegen hun handdoeken te hergebruiken om het milieu te sparen. De hotels deden dit vooral om de waskosten naar beneden te brengen.
Ook veel energiebedrijven maken zich schuldig aan greenwashing. Ze positioneren zich veelal als bedrijven die het beste voorhebben met het milieu. In werkelijkheid nemen deze bedrijven vaak weinig initiatief om hier iets positiefs voor te doen. Ze greenwashen hun producten door ze te hernoemen, te rebranden of opnieuw te verpakken.
Regulering op het gebied van greenwashing
Ook in de financiële wereld is sprake van greenwashing. Partijen die zich hieraan schuldig maken opperen dan dat ze duurzaam beleggen, of duurzaam beleggen mogelijk maken, terwijl dat in de praktijk niet zo is. Daarom is er sinds 10 maart de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) in werking getreden. De SFDR is een Europese richtlijn en heeft als doel om meer transparantie te bieden over hoe financiële partijen duurzaamheidsrisico’s en -kansen verwerken in hun beleggingsbeslissingen.
Optreden tegen greenwashing als belegger
Als belegger of investeerder wil je voorkomen dat je je geld steekt in een bedrijf dat zich duurzamer voordoet dan dat zij in werkelijkheid is. Om dat te voorkomen moet je letten op ESG-beoordeling. Hierbij worden bedrijven beoordeeld op hun inzet voor Environment (het milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur).
We verwachten van ondernemingen een milieubeleid om vervuiling tegen te gaan en grondstoffen zo effectief mogelijk te gebruiken. Ook verwachten we eerlijke lonen, goede behandeling van werknemers en veilige werkomstandigheden. En een bestuursvorm die bijvoorbeeld corruptie en belangenverstrengeling tegengaat. Doet een bedrijf het op deze drie vlakken beter dan haar concurrenten, dan telt het als een ESG investering.