Groen beleggen is beleggen in beleggingsfondsen die deelnemen aan projecten voor een verbetering van het milieu of de bescherming hiervan. Groen beleggen kun je zien als een vorm van duurzaam beleggen, gericht op milieubescherming.

Groen beleggen wordt voor steeds meer beleggers belangrijker. Mede omdat de aandacht voor het milieu en onze aarde toeneemt. Een voordeel van groen beleggen is dat je vaak kan profiteren van een belastingvrijstelling.


Waarom zou ik kiezen voor groen beleggen?

Vaak wordt gedacht dat groen beleggen minder rendement oplevert dan beleggen in traditionele fondsen. Dit is echter niet waar. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat groene beleggingsfondsen net zo goed, of soms wel beter, presteren. Maar het blijft beleggen, dus er is ook altijd een kans dat je beleggingen minder waard worden. Daarnaast steun je indirect projecten die een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Je draagt dus je steentje bij aan een betere wereld door te beleggen.


Groen beleggen en duurzaam beleggen, wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil is dat groen beleggen een vorm is van duurzaam beleggen, en niet andersom. Groen beleggen richt zich dus specifiek op de verbetering en bescherming van het milieu. Duurzaam beleggen kijkt ook naar zaken zoals mensenrechten, anti-corruptie, arbeidsomstandigheden en goed bestuur.

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.