Groen beleggen is beleggen in beleggingsfondsen die deelnemen aan projecten voor een verbetering van het milieu of de bescherming hiervan. Groen beleggen kun je zien als een vorm van duurzaam beleggen, gericht op milieubescherming.

Groen beleggen wordt voor steeds meer beleggers belangrijker. Mede omdat de aandacht voor het milieu en onze aarde toeneemt. Een voordeel van groen beleggen is dat je vaak kan profiteren van een belastingvrijstelling.


Belastingvoordeel bij groen beleggen

Omdat de overheid groen beleggen wil stimuleren, geldt er voor groene beleggingen een belastingvoordeel. Dit belastingvoordeel bestaat uit een vrijstelling: tot een bepaalde hoogte hoef je geen belasting te betalen voor deze beleggingen.

In andere woorden: je hoeft alleen belasting te betalen als je beleggingen boven deze waarde uitkomen. En dan betaal je geen belasting over al je beleggingen, maar alleen het bedrag boven de vrijstelling.

In 2023 geldt de vrijstelling volgens de Belastingdienst tot €65.072 zonder fiscale partner en tot €130.144 met fiscale partner.


Jaar

Zonder fiscale partner

Met fiscale partner

2024

€71.251

€142.502

2023

€65.072

€130.144

2022

€61.215

€122.430

2021

€60.429

€120.858


Korting voor groene beleggingen

Naast het belastingvoordeel, krijg je ook nog eens korting voor je groene beleggingen. Deze heffingskorting wordt berekend over je vrijstelling en is vastgesteld op 0,7% van je vrijstelling. Deze korting wordt automatisch berekend door de Belastingdienst wanneer je belastingaangifte doet.

Het belastingvoordeel en de heffingskorting maakt groen beleggen voor veel mensen nog interessanter. Goed om te benoemen is wel dat iedereen een bepaald bedrag aan heffingsvrij vermogen heeft voor zijn spaargeld en beleggingen. Dit is een vast bedrag van je vermogen dat is vrijgesteld van belasting. In 2023 is de hoogte van dit heffingsvrij vermogen €57.000. Met een fiscale partner wordt dit verdubbeld naar €114.000.

Vind je groen beleggen vooral aantrekkelijk vanwege het belastingvoordeel? Weet dat dit vooral pas interessant is vanaf €57.000 euro aan vermogen.


Wat zijn groene beleggingen precies?

Groene beleggingen zijn beleggingsfondsen die deelnemen aan projecten voor een verbetering van het milieu of de bescherming hiervan. Denk bijvoorbeeld aan fondsen die investeren in windmolenparken of zonnepaneelprojecten.

Niet bij alle beleggingen en fondsen die zichzelf groen of duurzaam noemen, heb je recht op belastingvoordeel. Alleen bij zogenaamde groenfondsen die in duurzame projecten beleggen (zoals dat windmolenpark) die een groenverklaring hebben gekregen van de overheid. Dit kan je zien als een soort keurmerk.

Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van fondsen en beleggingen waarbij je recht hebt op een belastingvoordeel.


Nadelen van groen beleggen

Groen beleggen kent veel voordelen. Je zet niet alleen je geld voor je aan het werk, maar draagt hiermee ook bij aan een beter milieu. En dat ook nog eens met een belastingvoordeel. Toch zijn er ook nadelen aan groen beleggen verbonden.


Lager rendement

Wanneer je ervoor kiest om te beleggen in een groenfonds, loop je weinig risico. Dat kan ook als een voordeel worden gezien, maar het is goed om te beseffen dat het ook een lager rendement oplevert dan veel andere beleggingen. Rendement is namelijk eigenlijk een beloning voor het risico dat je loopt. Lees hier meer over hoe risico en rendement met elkaar samenwerken.


Hoge kosten

Staar je niet blind op het belastingvoordeel. Sommige erkende groenfondsen hebben namelijk hoge kosten, waardoor dit voordeel meteen teniet wordt gedaan. Let daarom altijd goed op de kosten van een groenfonds.


Beperkte keuze

Er zijn in Nederland maar weinig erkende groene beleggingen, waardoor er beperkte keuze is van beleggingen waar je uit kan kiezen. Daarnaast zijn groenfondsen regelmatig tijdelijk gesloten voor nieuwe deelnemers of extra inleg. Volgens de groenfondsen zijn er niet genoeg erkende projecten om onbeperkt mensen toe te laten. De keuze wordt hiermee nog beperkter.


Geen garantie dat belastingvoordeel blijft

Hoewel groen beleggen relatief weinig risico kent, bestaan er bij beleggen natuurlijk altijd risico’s. Bij groen beleggen bestaat er daarnaast ook het risico dat het belastingvoordeel wellicht verdwijnt. Dit is niet gegarandeerd. Het zou dan kunnen gebeuren dat mensen hun groene beleggingen massaal verkopen, waardoor de koersen van de groenfondsen zouden dalen.


Groensparen als alternatief voor groen beleggen

Wil je zo min mogelijk risico lopen? Dan kan je er ook voor kiezen om te gaan groensparen. Dit heeft hetzelfde principe als groen beleggen: de bank of partij waarbij je dit doet, investeert jouw geld voor minstens 70% in duurzame projecten. In vergelijking met beleggen, levert deze groene vorm van sparen je waarschijnlijk minder op. Je neemt immers minder risico.

Daarnaast behoud je een aantal van de nadelen, zeker op het gebied van keuze. Er zijn weinig groene spaardeposito’s die open staan voor nieuwe spaarders.


Groen beleggen en duurzaam beleggen, wat is het verschil?

Groen beleggen is niet hetzelfde als duurzaam beleggen. Het belangrijkste verschil is dat groen beleggen een vorm is van duurzaam beleggen, en niet andersom. Groen beleggen richt zich dus specifiek op de verbetering en bescherming van het milieu. Duurzaam beleggen kijkt ook naar zaken zoals mensenrechten, anti-corruptie, arbeidsomstandigheden en goed bestuur.

Ook het belastingvoordeel is een belangrijk verschil. Dit krijg je alleen bij groen beleggen en niet bij andere vormen van duurzaam beleggen. Maar voor wie niet meer terecht kan bij een erkend groenfonds of vanwege de hoogte van zijn vermogen weinig fiscaal voordeel behaald met groen beleggen, is duurzaam beleggen een goed alternatief. Zeker voor mensen die mensenrechten en anti-corruptie ook belangrijk vinden.