Wat zijn groene obligaties?
Groene obligaties, ook wel green bonds genoemd, zijn obligaties waarvan de opbrengst bedoeld is voor een duurzame, ecologisch verantwoorde investering. Het geld dat door de uitgevende partij wordt opgehaald met een groene obligatie mag namelijk alleen voor specifieke projecten met een duurzaam karakter worden ingezet. De opbrengst van groene obligaties door overheden gaat bijvoorbeeld naar het aanleggen van windmolenparken, het verbeteren van de infrastructuur, het isoleren van huurwoningen of het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.
De opbrengst van groene obligaties wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bouw van een milieuvriendelijk hoofdkantoor of het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. Zo leveren groene obligaties niet alleen financieel maar ook een maatschappelijk rendement op.
De geschiedenis van de groene obligatie
De groene obligatie is nog relatief jong. De aanleiding was een telefoontje van een groep Zweedse pensioenfondsen naar de Wereldbank in 2007. De groep wilde investeren in projecten die het klimaat helpen en vroeg daarvoor de Wereldbank om hulp. Minder dan een jaar later gaf de Wereldbank de eerste groene obligatie uit – en creëerde daarmee een nieuwe manier om financiering van investeerders te koppelen aan klimaatprojecten.
Sinds 2007 heeft de groene obligatie een enorme vlucht genomen: van (lokale) overheden tot het bedrijfsleven. Inmiddels gaat er ruim $2 biljoen in om.
Wie geven groene obligaties uit?
Ondanks dat groene obligaties vooral door overheden worden uitgegeven, zijn zij niet de enige partijen die groene obligaties uitgeven. De partijen die ze uitgeven zijn:
- Multilaterele instellingen zoals de Europese Investeringsbank (EIB) en de Wereldbank
- Overheden zoals de Nederlandse, Franse of Duitse overheid
- Lokale overheden zoals provincies, gemeentes of genationaliseerde bedrijven
- Het bedrijfsleven
Wat zijn de voordelen van groene obligaties?
Groene obligaties brengen extra transactiekosten met zich mee omdat de uitgevers het gebruik van de opbrengsten moeten volgen, monitoren en rapporteren. Desondanks groeien groene obligaties in populariteit bij overheden/bedrijven. Dit heeft de volgende redenen:
- Groene obligaties benadrukken het duurzame karakter en de duurzame visie van een overheid/bedrijf
- Groene obligaties zorgen voor een positief marketingverhaal
- Groene obligaties zorgen ervoor dat er een ander soort investeerder wordt aangetrokken. Niet enkel de investeerder die zich richt op een financieel gewin, maar ook de investeerder die beleggingen die gebaseerd zijn op één of meerdere van de ESG-criteria belangrijk vindt.
Maar ook voor jou als belegger bieden groene obligaties voordelen. Zo weet je zeker dat jouw investering wordt gebruikt om te bouwen aan een duurzame toekomst.
Ook interessant
Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina’s van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: