Bij beleggen in grondstoffen denk je al snel aan edelmetalen zoals goud, zilver of bijvoorbeeld olie. Maar dit is slechts een greep uit het totaal aan grondstoffen waarin men kan beleggen. Een grondstof is te definiëren als een goed dat wordt gebruikt bij de productie van goederen of het leveren van diensten. Rijst, sinaasappels, tarwe, rijst, graan en koffie zijn zodoende ook grondstoffen. En zelfs daarin kun je beleggen! Het is wel goed om te weten dat we bij Semmie niet beleggen in grondstoffen.


Direct beleggen in grondstoffen

De meest directe manier om te beleggen in grondstoffen is om het grondstof direct te kopen. Een klompje goud, een vat olie of een pak rijst. Dat zijn de echt directe manieren om in een grondstof te beleggen. Maar niet allemaal even logisch of haalbaar. Daarom kan je vaak in grondstoffen beleggen door middel van een ETF. Deze volgen dan de prijzen van de grondstoffen. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere goud, zilver en olie ETF's.


Indirect beleggen in grondstoffen

Je kunt ook voor een indirect aanpak gaan. Dan koop je aandelen van een bedrijf die zich bezighoudt met een bepaalde grondstof. Denk hierbij aan

  • Beleggen in goud door aandelen te kopen van een goudmijn;
  • Beleggen in olie door aandelen te kopen van een oliemaatschappij (bijvoorbeeld Shell);
  • Beleggen in suiker door aandelen te kopen in een bedrijf dat snoep of frisdrank produceert.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: