Een handelsdag is een begrip met meerdere betekenissen. Allereerst is een handelsdag een dag waarop in effecten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen wordt gehandeld. Over het algemeen zijn dit de doordeweekse dagen (met uitzondering van feestdagen) waarop de beurs geopend is.

Bij Semmie heeft het begrip handelsdag een iets andere betekenis. Een handelsdag is voor Semmie een dag waarop stortingen en onttrekkingen worden verwerkt. In de regel gebeurt dit 2 keer per week: elke dinsdag en vrijdag, uitzonderingen daargelaten.

Is je storting of opname voor dinsdag of vrijdag binnen, dan gaat deze mee met de desbetreffende handelsronde op de handelsdag. Komt het later binnen, dan gaat het mee tijdens de handelsronde op de eerstvolgende handelsdag.


Vervallen van handelsdagen bij Semmie

Elke eerste werkdag van de maand brengt Semmie alle portefeuilles weer in lijn met de modelportefeuille, ook dan wordt nieuw geld belegd en worden onttrekkingen verwerkt. Dit noemen wij de rebalance. Tijdens de rebalance vervallen de handelsmomenten die plaatsvinden binnen 3 werkdagen vóór de rebalance.


Een voorbeeld:
Op woensdag 1 juni is het de eerste handelsdag van de maand en wordt dus de rebalance gedaan. Voor de rebalance wordt er 3 dagen niet gehandeld. De handelsdagen die binnen die 3 dagen vallen (die van de dinsdag 31 mei en vrijdag 28 mei) vervallen dus. Er wordt dus ruim een week niet gehandeld.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp:

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.