De Hang Seng index is een van de belangrijkste Chinese beursidices. De index geeft de prestaties weer van de 50 grootste en meest liquide aandelen van de beurs van Hongkong. Komt een bedrijf minste twee jaar aan die criteria, dan komt het in aanmerking om opgenomen te worden in de Hang Seng index.

De Hang Seng index wordt gezien als een belangrijke indicatie voor de economische prestaties van Hongkong en de regio. De index wordt berekend door een aantal factoren, zoals de koers van de aandelen en het handelsvolume, te wegen en te combineren tot één enkel getal. Dit getal wordt dan vergeleken met de waarde van de index op een vaste datum, meestal de eerste handelsdag van het jaar, om de prestaties van de index te bepalen.


Welke bedrijven vind je terug in de Hang Seng index?

De Hang Seng index bestaat vooral uit aandelen van financiële partijen zoals banken en verzekeraars. Deze hadden begin 2023 een gezamenlijk gewicht van zo'n 35%. Ook IT-bedrijven (28%) en consumentengoederen bedrijven (10%), spelen een belangrijke rol in de index. Een actueel overzicht van de 50 bedrijven waar de Hang Seng index uit bestaat is in te zien via deze factsheet. In de index zijn banken en verzekeraars zwaar vertegenwoordigd.