HOT staat voor Happy, Opportunity-rich en Time-rich. Happy wordt vaak vervangen door Healthy. HOT is een iets mildere vorm van Financial Independence Retire Early (FIRE). Bij HOT draait het leven namelijk meer om balans. Met een goede financiële buffer kan jij de keuzes maken die jou ten goede komen. Stel dat je het niet meer naar je zin hebt op je werk, dan kan je met een goede financiële buffer ontslag nemen en rustig zoeken naar een baan die jou wél gelukkig maakt.


Waar staat HOT voor?

Aanhangers van HOT vinden het het belangrijkst om gelukkig te zijn en dat ze zelf kunnen bepalen waar ze hun energie in steken en hun tijd aan besteden. Dan ben je dus niet afhankelijk van een werkgever en het bijbehorende salaris. Maar ook het gezondheidsaspect komt naar voren in HOT. Aanhangers zijn bewust bezig met een gezondere levensstijl. De fiets pakken, gezonder en bewuster eten en meer tijd krijgen zorgt voor een gezondere levensstijl.

Belangrijk is het gevoel van vrijheid of je wel of niet werkt is daarbij een keuze. Als je zorgt dat je weinig (financiële) verplichtingen hebt en dus met weinig rond kan komen, dan kan je met een niet eens zo hele grote buffer (een tijdje) stoppen met werken. Dan kan je dus leven in het moment.

Dit is een belangrijk verschil met de FIRE-beweging en financiële onafhankelijkheid, waar veel moet worden opgeofferd om zo snel mogelijk FIRE te zijn.


Wat zijn de verschillen tussen HOT en FIRE?

Het grootste verschil tussen HOT en FIRE is dat je met HOT hoef je niet helemaal financieel onafhankelijk te zijn. Niet iedereen stelt namelijk dat doel, maar HOT leent wel veel aspecten van de FIRE-beweging. Bij FIRE heb je genoeg inkomen nodig uit beleggingen, om niet meer te hoeven werken. HOT is meer gericht op bijvoorbeeld het genereren van een passief inkomen zodat je een dag per week minder hoeft te werken. En die dag kun je dan aan jezelf of aan je familie besteden. HOT en FIRE hebben dus een grote overlap op het gebied van met minder leven, een financiële buffer opbouwen en slim beleggen. Bij FIRE richt je je alleen op de lange termijn om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn, HOT richt zich op de korte termijn om een actieve balans in dagelijkse bezigheden en geluk te vinden.


HOT worden door te beleggen

Net als bij de FIRE-beweging zijn veel aanhangers van HOT veel bezig met hun financiën om (zo veel mogelijk) inkomen te genereren. Veel aanhangers zijn daarom aan het beleggen. Door te beleggen in goedkope beleggingsfondsen houden ze de kosten zo laag mogelijk bij een zo hoog mogelijk rendement.