Hypotheekrente is de rente die je betaalt over de lening van je woning: de hypotheek. Omdat het voor de meesten niet mogelijk is om een huis in een keer af te betalen wordt er vaak gebruik gemaakt van een hypotheek. Je leent geld van de bank of een hypotheekverstrekker en daarmee financier je jouw woning. Omdat je geld leent, en de verstrekker een vergoeding krijgt voor het beschikbaar stellen van het geld, betaal je rente.


Waar hangt de hypotheekrente van af?

De hoogte van de hypotheekrente hangt af verschillende factoren:

  • De eerste daarvan is de algemeen geldende rente. Omdat het bedrijf dat de hypotheek verstrekt ook geld moet lenen, moet het hier ook een marktconform rentetarief betalen. Hoe hoog deze rente is heeft dus invloed op de rente die jij moet betalen. De hoogte van die rente in Europa wordt vaak bepaald aan de hand van de Euribor.
  • De tweede factor is de economie. In tijden van recessie is de kans groot dat de persoon die de hypotheek afneemt, deze niet kan afbetalen. Het risico voor de verstrekker dat hij zijn geld terugkrijgt is daarmee groter. Dit doet de hypotheekrente stijgen.
  • De derde factor is concurrentie. Als er minder concurrentie is tussen hypotheekverstrekkers zal de de verhouding tussen vraag en aanbod veranderen. Een verminderd aanbod zal over het algemeen de hypotheekrente doen stijgen.
  • De vierde is de vastgoed-markt. Als de waarde van vastgoed sterk wisselt, zal de zekerheid die het vastgoed levert laag zijn. Dit zal in de praktijk dan weer leiden tot een hogere hypotheekrente omdat de minimumprijs die het vastgoed opbrengt lager is.


Hypotheekrenteaftrek

Om het kopen van een huis aantrekkelijker te maken heeft de overheid een regeling bedacht: de hypotheekrenteaftrek. Van de hypotheekrente die je betaalt aan de bank of verstrekker, krijg je een groot gedeelte terug van de belastingdienst. De hypotheekrenteaftrek werkt dan als volgt: wat jij aan rente betaalt, trek je af van wat je aan inkomen ontvangt. Zo betaal je minder inkomstenbelasting. Hoe het precies zit kun je lezen op de website van de Belastingdienst.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: