Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Wat is indexbeleggen?

Met indexbeleggen beleg je niet in losse aandelen of obligaties, maar in tientallen, honderden of duizenden aandelen en obligaties tegelijkertijd. Deze aandelen of obligaties zijn samengevoegd in een cluster, een index genoemd, aan de hand van een bepaald criterium. Zo bestaat de bekende AEX index bijvoorbeeld uit de grootste Nederlandse bedrijven op de beurs.

Door middel van indexbeleggen kun je in één keer beleggen in een gehele beursindex zoals de Amerikaanse S&P 500 of de Japanse Nikkei. Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen; je volgt de prestaties van de markt, in plaats van dat je deze wilt verslaan (actief beleggen).

Hoe werkt indexbeleggen?

Je kunt niet direct beleggen in een index. In plaats daarvan beleg je in een ETF of indexfonds. Deze beleggingsproducten kopiëren een bepaalde index. In de ETF of het indexfonds zijn exact dezelfde bedrijven opgenomen, waardoor het rendement dat je behaalt gelijk zal zijn aan de prestaties van de aandelen (bedrijven) die zijn opgenomen in de index.

Wat is het verschil tussen een indexfonds en ETF?

In deze tekst zie je regelmatig de termen indexfonds en ETF voorbijkomen. Beide kun je zien als een soort verzamelmandje bestaande uit tientallen tot wel duizenden aandelen of obligaties. Ook beide beleggingsproducten staan erom bekend een beursindex te volgen. Wat is dan precies het verschil?

Waar een indexfonds altijd een beursindex volgt, volgt een ETF meestal een beursindex. Er bestaan dus ook ETF’s die geen beursindex volgen. Daarnaast wordt een ETF de hele dag verhandeld op de beurs, terwijl je een indexfonds maar één keer per dag kunt kopen. Een ETF kun je ten slotte alleen aanschaffen als je minimaal één gehele ETF koopt. Bij een indexfonds kun je een bedrag naar keuze inleggen, al bestaat er eventueel een minimum inleg).

In theorie zou je zelf alle losse aandelen kunnen aanschaffen van, bijvoorbeeld, de bedrijven die zijn opgenomen de Nederlandse AEX. Dit is echter niet eenvoudig: ten eerste is het lastig om de juiste samenstelling van de index te kopen (niet elk bedrijf wordt even zwaar meegewogen in een index).

Daarnaast is één aandeel van ASML, een bedrijf dat is opgenomen in de AEX, alleen al honderden euro’s. Wie alle 25 aandelen wil aanschaffen, heeft daarom diepe zakken nodig. Een ETF die de AEX en daarmee de prestaties van alle 25 bedrijven (inclusief ASML) volgt, koop je al voor tientallen euro’s.

De voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen kent meerdere voordelen.

Goede spreiding

Bij indexbeleggen beleg je met een enkele investering in tientallen tot zelfs wel duizenden verschillende bedrijven. Doordat je niet in één of een aantal bedrijven geïnvesteerd hebt, ben je minder afhankelijk van de prestaties van een enkel bedrijf. Wanneer de koers daalt van een bedrijf waar je in hebt belegd, vangen de prestaties van de andere bedrijven in de index dit op. Lees in ons Magazine meer over het belang van spreiding.

Lage kosten

Indexbeleggen door middel van ETF’s of indexfondsen is relatief goedkoop in verhouding tot andere beleggingsproducten, zoals beleggingsfondsen. Dat komt door de passieve aard van indexbeleggen. Je volgt de prestaties van de markt, in plaats van dat je (of de fondsbeheerders) deze actief willen verslaan.

Omdat beleggingsfondsen actief worden beheerd en er bijvoorbeeld veel analyses moeten worden uitgevoerd, worden hier ook hogere kosten voor gerekend. Bovendien betaal je bij het aanschaffen van een ETF minder transactiekosten dan als je elk aandeel los zou aanschaffen.

Kosten hebben een grotere impact op het rendement dat je kunt behalen dan je wellicht denkt. Zeker op de lange termijn kan dit een groot verschil maken.

Relatief eenvoudig en gemakkelijk

Doordat je met indexbeleggen eenvoudig en snel een goede spreiding kunt aanbrengen, is deze manier van beleggen ook relatief eenvoudig. Ook zorgt het voor gemak. Je hoeft als belegger niet zelf op zoek naar de juiste aandelen die je aan moet schaffen.

Daarom is indexbeleggen ook populair onder beginnende beleggers en beleggers die hier niet actief mee bezig willen zijn. Door te kiezen voor een passieve strategie, hoef je bijvoorbeeld niet het economische nieuws in de gaten te houden of in jaarcijfers van specifieke bedrijven te duiken.

Wie het zichzelf helemaal gemakkelijk wil maken, kiest ervoor om te indexbeleggen via een vermogensbeheerder als Semmie. Je belegt dan in een met zorg samengestelde portefeuille bestaande uit meerdere ETF’s. Hierdoor ben je in één klap belegd in verschillende regio’s, sectoren en beleggingscategorieën (aandelen-, obligatie– en/of een private marktenfonds). Een ander voordeel is dat je niet gebonden bent aan de prijs van een ETF, je kunt inleggen wanneer, in welke frequentie en welk bedrag je maar wilt.

Welke indexen bestaan er?

Er bestaan wel honderden indexen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een index van. Voor elk land, sector of thema is een index opgesteld, waardoor je in een bijbehorende ETF kunt beleggen. We behandelen de meest bekende indexen.

AEX

We benoemden net al even de AEX index. Deze bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. Andere voorbeelden van indexen die uit Nederlandse beursgenoteerde bedrijven bestaan zijn bijvoorbeeld de AMX, de Amsterdamse Midcap Index, en de AScX, Amsterdam Small cap Index. Zoals de naam al verklapt bestaan deze niet uit de grootste beursgenoteerde bedrijven, maar uit mid-cap (middelgrote) en small cap (kleine) bedrijven.

S&P 500

De S&P 500 bestaat uit de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in Amerika. De S&P 500 is een door beleggers veelgebruikte maatstaf voor de ontwikkeling van de Amerikaanse aandelenmarkt. Van deze bekende index zijn ook weer veel indexen afgeleid. In de Semmie Solid en Smart portefeuilles is bijvoorbeeld een S&P 500 ESG Leaders ETF opgenomen. Deze volgt de S&P 500 ESG Leaders Index en volgt alleen bedrijven in de S&P 500 die aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoen.

MSCI World

De MSCI World index bestaat uit ruim 1.500 bedrijven uit ruim 20 ontwikkelde landen. Door te beleggen in een ETF die deze index volgt, heb je meteen een wereldwijde spreiding te pakken. Wie nog verder wil spreiden, kan kiezen voor de MSCI All Country World Index. In deze index zijn ook nog eens bedrijven uit 24 opkomende landen toegevoegd, waardoor de index uit bijna 3.000 bedrijven bestaat.

Euro Stoxx 50

De Euro Stoxx 50 bestaat uit de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in de eurozone. Een belangrijk kenmerk is dat een bedrijf maximaal 10% van de index in beslag mag nemen.

Andere bekende indexen zijn:

  • De Euro Stoxx 50: bestaande uit de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in de eurozone.
  • De Dow Jones Industrial Average: de op een na oudste Amerikaanse index, die is ontworpen om de gezondheid van de Amerikaanse economie te kunnen meten. Het bestaat uit dertig grote, blue chip-bedrijven.
  • De NASDAQ Composite: deze index bestaat uit alle bedrijven die genoteerd zijn aan de NASDAQ, ‘s werelds meest bekende technologiebeurs.

Er bestaan dus echter nog veel meer indexen, ook gericht op een bepaald thema. Neem bijvoorbeeld de Soloactive Clean Engergy Index NTR, een index bestaande uit bedrijven die betrokken zijn in de waardeketen van de ‘schone energie industrie’, beginnend met de winning van schone grondstoffen en eindigend met de productie van voltooide producten (zoals zonnepanelen). In onze Semmie Sustainable portefeuille is een Clean Energy ETF opgenomen die deze index volgt.

Indexbeleggen bij Semmie

Beginnen met indexbeleggen? Dat kan door een rekening te openen bij Semmie. Bekijk hier onze portefeuilles of neem contact op met onze klantenservice als je nog vragen hebt over indexbeleggen.