Inkomstenbelasting is de belasting die je over je eigen inkomen betaald. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van je inkomen én je vermogen. Elk jaar mogen (moeten) we vanaf 1 maart aangifte doen over onze inkomstenbelasting van het jaar daarvoor. De belastingdienst maakt gebruik van 3 boxen om te bepalen hoeveel iedereen moet betalen.


Box 1

In Box 1 wordt belasting over het inkomen uit werk en woning geheven. De meest voorkomende inkomsten in Box 1 zijn: winst uit loon, onderneming, resultaat uit overige werkzaamheden en inkomsten uit de eigen woning. In deze box betaal je belasting en premies voor volksvoorzieningen zoals de AOW, de Anw en de Wet langdurige zorg.


Box 2

In Box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld meer dan 5% van de aandelen bezit in een vennootschap. Als dit voor jou het geval is dan worden alle inkomsten die je verkrijgt uit deze vennootschap (in de vorm van dividend), belast in Box 2. Bij inkomsten tot €67.000 geldt een tarief van 24,5% . Bij inkomsten boven €67.000 geldt een tarief van 33% .


Box 3

In Box 3 wordt het inkomen uit vermogen belast. Voorbeelden van zaken die in Box 3 belast worden zijn spaarrekeningen, het bezit van aandelen of andere beleggingen, of een tweede woning.