iShares is een familie van op de beurs verhandelde beleggingsfondsen die worden beheerd door BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder. iShares kan gezien worden als 's werelds grootste aanbieder op het gebied van ETF's. Met ruim 700 verschillende beleggingsproducten en een aanzienlijk marktaandeel kan iShares terecht als grote speler gezien worden.


Semmie en iShares

Semmie heeft vijf fondsen van iShares in haar beleggingsportefeuilles.


iShares en duurzaamheid

Zoals eerder gesteld is iShares onderdeel van BlackRock. BlackRock is met een beheerd vermogen van €7000 miljard het grootste fondshuis ter wereld. Als BlackRock wat zegt wordt er ook geluisterd. BlackRock maakt dan ook vaak gebruik van de duurzame strategie voting & engagement. Voting & engagement zijn manieren om invloed uit te oefenen op de bedrijfsvoering van bedrijven waarin je belegt. Een manier om invloed uit te oefenen is om te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, dat heet voting. Een andere manier is om in gesprek te gaan met een bedrijf, dat noemen we engagement.

Met hun stemgedrag geeft BlackRock bedrijven dwingend advies om te verduurzamen. Blackrock ziet klimaatrisico namelijk als een investeringsrisico, en wil dus dat de bedrijven waarin het investeert zo snel mogelijk werk maken van meer duurzaamheid. Dat betekent dat bedrijven zoals Danone, Volvo en ExxonMobil hun CO2-uitstoot omlaag moeten brengen willen ze dat BlackRock er nog in blijft investeren.

Om dit kracht bij te zetten stemt Blackrock tijdens aandeelhoudersvergaderingen op 2 manieren: of het stemde tegen de herbenoeming van de directie, of het stemde mee met duurzame initiatieven van andere aandeelhouders.

Want als grootste vermogensbeheerder ter wereld kan BlackRock veel invloed op de koers van bedrijven uitvoeren. Een afkeuring van de directie is dan ook een sterk signaal voor het bedrijf of het promoten van een duurzame initiatieven zijn dan ook sterke signalen.