De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken bij het pensioenbeleggen om extra pensioen op te bouwen. Als je minder pensioen opbouwt dan de overheid toestaat, dan kan je op een belastingvriendelijke manier zelf extra pensioen opbouwen door gebruik te maken van de jaarruimte.

De overheid stelt namelijk een bedrag vast dat je jaarlijks belastingvrij kunt inleggen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie wordt er pensioen opgebouwd door je werkgever (als je in loondienst bent), of via je eigen bedrijf. Omdat op deze manier vaak niet het maximale bedrag wordt bereikt dat je belastingvrij in kunt leggen, is er sprake van een 'ruimte' tussen wat je inlegt en wat je maximaal per jaar kan inleggen. Deze ruimte noemen we de jaarruimte.


Je jaarruimte berekenen

Het berekenen van je persoonlijke jaarruimte is een ingewikkelde taak als je het zelf moet doen. Gelukkig heeft de Belastingdienst een speciale tool in het leven geroepen die je op weg helpt. Houd daarbij wel de volgende gegevens bij de hand:

  • Je online aangifte (of papieren formulier) van het vorige jaar en
  • De opgaaf (factor A) van je pensioenaangroei in het vorige jaar die je van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar hebt gekregen. Je factor A is terug te vinden op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.