Beleggen doe je voor de lange termijn. Dit betekent dat je geld dat je niet meteen nodig hebt belegt om er gedurende een periode van minimaal 5 jaar mee te beleggen. Beleggen voor de lange termijn doe je om het risico te minimaliseren, de kans op een positief rendement te vergroten en om je niet af te laten leiden door de korte termijn ontwikkelingen.


Wat zijn de voordelen van beleggen voor de lange termijn?

De meest genoemde voordelen van beleggen voor de lange termijn zijn het feit dat je minder risico loopt én dat je een grotere kans hebt op een positief rendement. We leggen beide voordelen hieronder verder uit:


Lange termijn beleggen kent minder risico

De financiële markten laten over een langere periode een stijgende lijn zien. Maar natuurlijk blijft die lijn niet alleen maar stijgen. Soms zijn er ook flinke koersdalingen. Als belegger weten we dat die dalingen erbij horen, maar liever zie je alleen maar stijgende koersen.

Als je belegt voor de lange termijn heb je langer de tijd om eventuele koersdalingen op te vangen. Want de geschiedenis heeft laten zien dat er na koersdalingen altijd weer herstel heeft plaatsgevonden. Alleen gebeurt het niet binnen één dag, één week of één maand. Soms gaan er meerdere jaren overheen voordat de koersen weer terug zijn op de oude niveaus. Met een lange beleggingshorizon hoef je je niet druk te maken over korte termijn koersdalingen.


Grotere kans op positief rendement

Beleggers weten niet hoe de koersen zich morgen gaan ontwikkelen. Het enige dat zeker is, is dat de beurs omlaag en omhoog zal gaan. Hoe verder in de toekomst je financiële doel ligt, hoe meer tijd je hebt om eventuele koersdalingen op te vangen. Historisch gezien worden beleggingen over een lange periode wel meer waard. Onderzoeken van onder andere J.P. Morgan, een Amerikaanse bank en vermogensbeheerder, geven ook aan dat beleggen voor de lange termijn minder risico’s kent dan wanneer je speculeert op korte termijn koersschommelingen.

De analisten zagen dat het rendement van aandelen in het eerste jaar van een belegging flink schommelt. De bruto rendementen lagen tussen de +47% en -39%. Grote verschillen dus. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto rendement van +6 tot +17% haalden.


Korte termijn ontwikkelingen laat je links liggen

Hoe het ook kan stormen op de beurs op de korte termijn, als je belegt voor de lange termijn zal je zien dat de kans groot is dat de beurzen er weer bovenop komen.

Hieronder zie je de ontwikkeling van de MSCI All Country World Index van de afgelopen 14 jaar. De MSCI All Country World Index is een index die de prestaties van aandelen uit 23 ontwikkelde landen en 24 opkomende markten meet. De index bestaat daardoor 2.900 verschillende aandelen en geeft een goede representatie van hoe de aandelen wereldwijd presteren.

Waar koersen op korte termijn flink kunnen fluctueren, toont beleggen op de lange termijn aan dat je met een lange adem het een prima rendement kunt behalen.


Ontwikkeling MSCI All Country World index:


Lange termijn beleggen bij Semmie

Bij Semmie beleggen we voor je in aandelen- en obligatiefondsen. Nu kunnen die op korte termijn van waarde veranderen. De koers van morgen is niet te voorspellen. Historisch gezien worden beleggingen over de lange termijn meer waard. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je beleggingen meer waard worden. Als je met die instelling belegt, maakt het niet uit wat de koers vandaag of morgen is. Het belangrijkste is een steady rendement op lange termijn. De waan van de dag is voor jou helemaal niet belangrijk.


Ook interessant

Bij Semmie delen we graag onze kennis met je. Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over beleggen voor de lange termijn: