Large cap staat voor 'large market capitalization'. Een large cap is de benaming van een beursgenoteerde onderneming met een zeer grote beurswaarde.

Een bedrijf wordt gerekend tot de large cap familie als de beurswaarde meer dan 10 miljard dollar of euro is. De beurswaarde bereken je door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige beurskoers. Naast large caps bestaan er ook mid caps en small caps; middelgrote en kleine bedrijven qua beurswaarde.


Voordelen van large caps

Vaak zijn large caps bedrijven die al voor een lange tijd bestaan. Ze hebben de tand des tijds doorstaan en kunnen wel tegen een stootje. Daardoor weten beleggers min of meer wel wat ze aan die bedrijven hebben en kom je niet snel voor verrassingen te staan. Dat maakt large caps interessant voor beleggers om in te gaan beleggen.


Waar kan je large caps aan herkennen?

Large cap bedrijven delen over het algemeen dezelfde herkennen:

  1. Transparant: Large-capbedrijven zijn doorgaans transparant in hun communicatie, waardoor het voor beleggers gemakkelijk is om openbare informatie over hen te vinden en te analyseren.
  2. Dividendbetalers: Large-caps zijn over het algemeen stabiele gevestigde bedrijven die door beleggers gekozen worden vanwege hun dividenduitkeringen. Dankzij de volwassendheid van deze bedrijven worden ze gezien als stabiele dividenduitkeerders. Toen Shell besloot om de dividenduitkeringen te reduceren ten tijde van corona werd het aandeel afgestraft.
  3. Stabiel en impactvol: Large caps zijn doorgaans blue chips die gevestigde en stabiele inkomsten en inkomsten genereren. Ze zijn ook vaak marktleiders en produceren innovatieve oplossingen. Nieuws over deze bedrijven is dan ook vaak van invloed op de markt als geheel


Voorbeelden van large caps

Nederlandse large cap aandelen vindt je terug in de AEX. Voorbeelden van echte Nederlandse large caps zijn Shell, Unilever en Heineken. Als je over de grens kijkt kan je denken aan Amazon, Microsoft en McDonald's.